Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. Перекладіть статтю іншою мовою.
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Lommepengepraksis

Sist oppdatert:

Kilder: DNB, Plusstid, Ipsos, Sparebank 1, Nordea Vipps

Å disponere egne penger kan være god trening i å ta ansvar for egen økonomi er god og viktig læring.

Det er vanlig å gi barn lommepenger i Norge. Det er ulike måter å gjøre dette på, men de fleste foreldre er opptatt av at lommepengepraksisen skal medvirke til at barnet utvikler en sunn økonomisk sans. Det kan være god læring i lommepenger om man gjør det riktig.

Lære å spare, bruke, tjene og dele

Mange foreldre snakker sjelden, eller aldri med barna sine om forbruk og sparing. Dette har en dokumentert betydning for hvordan de klarer seg økonomisk når de skal stå på egne ben som unge voksne.

 

Når lommepenger innføres bør de også få lov til å disponere disse pengene selv.

Et tips er å la de minste barna få kjøpe noen av lekene sine selv. Etterhvert når barna blir eldre kan de kjøpe og betale for litt større ting, de kan for eksempel kjøpe klærne sine selv. Foreldre kan gi en sum penger som skal gå til klær. Hvis de ønsker å kjøpe noe dyrt vil de erfare at de får mindre penger til andre ting. Det vil også gi dere en fin anledning til å snakke om sparing.

Når barna begynner å disponere egne penger er det viktig at foreldre følger opp og er interessert.

 

 

Hva er vanlig?

En undersøkelse gjennomført av Ipsos i 2017 viser at 62 prosent av barn i alderen 8–19 år får lommepenger. Det er aller vanligst å gi lommepenger til barn som er mellom 12 og 15 år. Beløpet varierer med alderen; for 8–11-åringene er snittbeløpet 63 kroner i uka, mens for 12–15-åringene er det 127 kroner. Lommepenger er ikke alltid knyttet til oppgaver i hjemmet. Seks av ti barn får lommepenger uten at de har noe spesielt ansvar.

 

Skal barna lønnes for å bidra til fellesskapet?

Lommepenger kan av og til være en belønning for at barna bidrar til ulike oppgaver i hjemmet, som for eksempel rengjøring og matlaging. Det er på den ene siden relevant å lære at penger kobles til utført arbeid, men samtidig er det viktig at barna bidrar til fellesskapet uten å forvente betaling. En løsning er at lommepenger slår ut når barna gjør mer enn det som forventes av dem i hverdagen.

 

Barna kan også gis mulighet til å tjene ekstra penger i blant. For eksempel kan dette kobles til oppgaver som ikke er en del av det daglige husarbeidet, men som skal gjøres.

 

Hva skal pengene dekke?

Hvorvidt lommepengene bør være betaling for oppgaver, påvirkes av hva lommepengene er ment å dekke. Dersom lommepengene skal brukes til ting foreldre uansett bør kjøpe til barna sine, som nødvendige klær, bør lommepengene utbetales uansett. Men for mange barn skal lommepengene kunne brukes til noe «ekstra» som barnet velger – ofte innenfor visse rammer. Lommepenger kan være en god måte for barna å lære å disponere egne penger.  

 

I begynnelsen  kan det være en god idé å la barna disponere ganske fritt, men veiled gjerne underveis. Gode råd kan være å oppfordre til ikke å bruke opp alt på egen gang eller å sette av noe penger til sparing til noe barnet ønsker seg.

Ferie- eller prosjektpenger kan også være en god idé. Om dere f.eks. skal på ferie, shopping eller besøke en park kan man gi barnet en pot med penger som kan disponeres i den forbindelse. 

 

Tips til innføring av lommepenger

  1. Gi barna faste lommepenger fra de er modne til å forstå pengenes verdi.
  2. Hvilke oppgaver er det en selvfølge at barna bidrar med og hvilke oppgaver gis det lommepenger for?
  3. Hvor ofte skal barna få lommepenger? Er barnet lite kan det kanskje få en liten sum en gang i uken, deretter annenhver uke og så måned for de eldre barna
  4. Hvilken dag kommer lommepengene?
  5. Hva med lommepengeforhandlinger? Hvor mye synes barna selv at de trenger og hvorfor?
  6. Gå over til månedspenger i tenårene. Det øker læringen i forhold til disponering og sparing.
  7. Ikke gi uforbeholdent mer. Det å bruke opp alle pengene må få konsekvenser. Det samme gjelder hvis man ikke utfører oppgavene sine.

Hvor mye?

Dette fikk de ulike aldersgruppene i lommepenger i uka (i gjennomsnitt i 2017):

 

8-11 år: 63 kroner
12-15 år: 127 kroner
16-19 år: 261 kroner

 

Bankkort?

De fleste banker tilbyr bankkort for ungdom under 18 år. Faktisk helt ned til 6 år. Med et ungdomskort kan man få sitt eget minibankkort som man kan bruke til varekjøp og kontantuttak. 

 

Vipps?

Vipps under 15 fungerer som en enklere versjon av Vipps, der foreldrene har kontroll over hvem barnet får lov å sende penger til og motta penger fra. 

Når barnet ditt fyller 15 år kan han eller hun lage en fullverdig Vipps-bruker uten foreldrekontroll, så lenge barnet har en egen BankID.  Les mer hos Vipps>>

 

Seks av ti barn får lommepenger uten at de har noe spesielt ansvar.

Vil du vite mer?

Relaterte artikler i Foreldrepulsen:
 


Kommentar eller tilbakemelding? Send en epost til redaksjonen>>