Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Hvordan trene multiplikasjon?

Kilder til denne artikkelen er Matematikk.org

Øve, øve, øve!

Multiplikasjon er viktig å mestre i hverdagslivet og i skolearbeidet. Å kunne gangetabellen utenat er en forutsetning for effektiv hoderegning, og den legger grunnlaget for mer avansert matematikk.

Hva er multiplikasjon?

Multiplikasjon av hele tall kan enkelt forklares som å addere (legge sammen) flere like tall etter hverandre. Multiplikasjon kalles ofte også for ganging. Tegnet for multiplikasjon er · eller x. Tallene vi multipliserer sammen kalles for faktorer eller ledd, og svaret kalles for et produkt. Når du multipliserer sammen flere tall, spiller det ingen rolle hvilken rekkefølge du gjør det i. Svaret blir det samme om du regner 3 x 5 eller 5 x 3.

 

Hvorfor trenger barna å trene på multiplikasjon?

Den lille gangetabellen er et av de områdene i matematikken som bare må pugges. Den skal være helt automatisert og brukes både i hoderegning og oppgaveløsing. Når gangetabellen er automatisert, vil barna kunne gjøre mer effektive utregninger og kvalifiserte overslag som er nyttige å kunne i hverdagen. Presis og effektiv hoderegning legger også grunnlaget for mer avansert matematikk. Og som med alt annet, er det viktig å trene for å bli god. Med mengdetrening og masse øvelse vil til slutt gangetabellen sitte!

 

Hvordan trene?

Det finnes mange måter å øve multiplikasjon på. Helt enkelt kan du bare spørre barnet om ulike gangestykker under tannpussen, frokosten og kveldsstellet. Gjør det til en lek. Brettspill, terningspill og kortspill kan gi gode muligheter til gangetrening. Yatzy egner seg utmerket. For å øke forståelsen for hva multiplikasjon er og når vi bruker det, kan dere samtale om praktiske multiplikasjonsoppgaver. Regn for eksempel ut hvor mange brødskiver dere trenger til sammen hvis alle i familien spiser to hver.

Gjør øvingen t til en lek

Vil du vite mer?