Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Digital kompetanse – foresatte

Kilde til denne artikkelen er Medietilsynet.

Vær et godt forbilde og vær trygg på nett.

Som foreldre må vi gå foran som gode eksempler, også på digitale arenaer. Vi må ha et bevisst forhold til hvordan vi fremstår, hva vi legger igjen av digitale spor og hvordan vi forholder oss til all informasjonen på nett.


Digitale spor

Alt som publiseres om deg blir en del av din digitale identitet. Søkemotorer, nettsamfunn og andre nettsteder lagrer informasjon om deg og hva du gjør på nett. Vær bevisst på hvordan du opptrer på internett for å ha en viss kontroll over hvordan du du framstår. Du har ingen kontroll over hva andre gjør med innhold du publiserer, og det kan være vanskelig å fjerne hvis du angrer.


Hvis du kommer over uønskede bilder av deg eller barnet ditt på nett, finnes det noen grep du kan gjøre. Om du vet hvem som har lagt ut bildet, kan du be personen fjerne bildet direkte. Hvis du ikke vet det, kan du ta kontakt med de som drifter nettstedet bildet er publisert på, og be dem fjerne det.


Sosiale medier

Vær bevisst på hvordan du opptrer på sosiale medier, og unngå å legge ut kommentarer som kan virke latterliggjørende eller krenkende. Husk at mye av det du legger ut er tilgjengelig for dine barn, dine barns venner og deres foreldre. Og kanskje for læreren, rektor og andre skoleansatte. Det betyr at også her er du en rollemodell som bør opptre respektfullt mot andre.


Frustrasjoner og konflikter løses bedre i dialog med den det gjelder, enn ved å luftes i åpne kanaler. Barnet legger merke til hvordan du opptrer på nett, og kan ta etter din oppførsel. Vær også forsiktig med å legge ut «partybilder» av deg selv, eller annet innhold som du ikke kunne tenke deg å vise direkte til barnet.


Tenk kritisk

De fleste av oss bruker nettet som oppslagsverk. Internett er en fantastisk kilde til informasjon, men det er viktig å ha et kritisk blikk på hva som finnes der. Sjekk ut hvem som står bak informasjonen, og hvordan man kan kjenne igjen troverdige og egnede kilder. Det er også viktig å være bevisst på at folk på nett ikke alltid er den de utgir seg for å være. Vær kritisk til kontakt med ukjente, og hvem du omgås på nett.

Råd om bildedeling:


  1. Ikke del bilder av private situasjoner.
  2. Spør alltid før du legger ut bilder av andre – også barnet ditt.
  3. Legg ut bildene i lukkede grupper, om mulig.
  4. Bruk lav oppløsning.

Vil du vite mer?

Kilder:

Medietilsynet

Film