Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Delbart? Seksualiserte bilder og videoer

Kilde til denne artikkelen er Politiets kampanje 'delbart?', Medietilsynet og ung.no

Mange tror de er mer anonyme på internett enn de egentlig er.

Politiets kampanje «delbart?» setter fokus på at barn og unge bruker mobiltelefoner og apper som legger til rette for å ta og dele bilder og videoer. Hva kan foreldre gjøre?

For mye deles.

Dessverre er det mange som tar og sprer seksualiserte bilder og videoer av seg selv og av andre. Mange tror de er mer anonyme på internett enn de egentlig er. Dette er med på å viske ut grensene for hva som er greit å gjøre. Politiet har sett mange saker der ungdom sender et nakenbilde til noen de stoler på, men bildet likevel spres videre. Det er ulovlig, og delingen er en stor påkjenning for den det spres nakenbilder av.

 

Lovverket

De fleste skjønner at det er dårlig gjort å videresende slike bilder, men visste du at det er straffbart? Det er som utgangspunkt straffbart å TA, HA eller DELE nakenbilder eller film av noen som er under 18 år. Her er et eksempel på bildedelingssak>>

 

Hva kan foreldre gjøre?

Ungdom må vite at de kan snakke med sine foresatte eller andre voksne de stoler på, hvis de er bekymret for noe som har skjedd. I stedet for å dømme eller sette sanksjoner som oppleves som straff, er det bedre å forklare at det er lov å gjøre feil. Det viktigste er å snakke med barna. Still spørsmål og fortell om konsekvensene av ulovlig bildedeling – slik kan du hjelpe barnet ditt med å ta gode valg. Hvem sender de egentlig til? Er det lov? Er det greit? Og hva om bildet blir spredt videre?

Har ditt barn opplevd å få bildene sine spredt?

Her er noen råd:

 

  • Ta skjermbilder og dokumenter hvem som har delt, og hvor og når det er delt.
  • Meld fra til den aktuelle applikasjonen eller nettjenesten.
  • Kontakt politiet på 02800, eller møt opp på nærmeste politistasjon.

Vil du vite mer?

Politiets opplysningsfilm til kampanjen

Noora fra Skam lekser opp for broren til William om lovbrudd han har begått.