Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Sola - en venn og fiende

Kilder til denne artikkelen er Kreftforeningen og NHI

Sommer og sol. Både store og små koser seg i sola. Det er godt for kropp og sjel. Sola er en viktig kilde til vitamin D, men om sommeren er det nok å oppholde seg i sola noen få minutter for at kroppen danner nok vitamin D. Pass på!  For mye er absolutt ikke bra.

Sol og kreft.

Forskning viser at solforbrenning i barndom øker risikoen for å få føflekkreft og annen hudkreft i voksen alder. Når vi er i sola, er vi utsatt for to typer UV-stråling: UVA og UVB. I solarium får du de samme strålene, men mye mer intens stråling. Solarier er spesialdesignet for å gi rask brunfarge, derfor har de langt mer UVA-stråler enn naturlig sommersol.

 

Kreft oppstår når arvestoffet (DNA) får skader som endrer cellene. Slike DNA-skader kan blant annet komme av UV-stråler. Når huden får for mye UV-stråling kan det føre til DNA-forandringer i pigmentcellene. De fleste av disse skadene reparerer kroppen selv, men i visse tilfeller kan cellene begynne å dele seg ukontrollert, og det kan vokse frem en svulst.

Bar hud bør beskyttes med solkrem. Husk å bruke høy nok faktor, rikelig med krem og gjenta smøringen etter bad.

Ta pause fra solen mellom klokken 12 og 15. Noen minutters sol i uken dekker kroppens behov for D-vitamin.

Visste du at:

Nesten 400 dør av hudkreft i Norge, hvert år. Nesten fire ganger så mange som dør i trafikken.

– Ingen brunfarge er verdt å få kreft for 

Les Siljes historie. Hun fikk føflekkreft da hun var 26 år. Nå bruker hun stemmen sin for at andre ikke skal havne i samme situasjon, blant annet ved å fronte kreftforeningens kampanje #bareblid.  Les her>>

Solkrem

I Norge bør du velge en solkrem med minimum faktor 15. Har du veldig lys hud, er det tidlig i sesongen eller er du på et sted med mye soleksponering, bør faktoren være høyere. Husk å bruke tilstrekkelig med solkrem.


Tommelfingerregelen er at én håndfull krem rekker til én kropp. Fordel kremen jevnt over kroppen, mange blir solbrente fordi de har tatt for lite krem eller smurt for ujevnt. Gjenta smøringen når det har gått noen timer, eller hvis du har badet eller svettet mye. Foreldrene er viktige rollemodeller for barna også når det gjelder solvett. La barna se at du passer på din egen hud ved å smøre deg med solkrem.

Ti ting du bør vite om soling

1. Alle trenger å bruke solkrem!

2. Bruk solkremer som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler

3. Valg av solfaktor - minst 15

4. Solkrem kan gi falsk trygghet. 

5. Ved bruk av for lite krem får du ikke den beskyttelsen som solfaktoren angir.

6. Selv på kalde og overskyede sommerdager kan UV-strålene være sterke.

7. Til små barn og personer med følsom hud, er det anbefalt å bruke solkremer med fysiske filtre eller en kombinasjon av begge filtertypene.

8. Bruk av solbeskyttelse, som solkrem, forhindrer solbrenthet og utvikling av hudkreft.

9. Du kan sjekke om gammel solkremen fortsatt kan brukes ved å se og lukte på den.

10.Sola er en viktig kilde til vitamin D, men om sommeren er det nok å oppholde seg i sola noen få minutter for at kroppen danner nok vitamin D.

 

Vil du vite mer?