Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Læring på utenlandsferien

Mange reiser utenlands i sommerferien, og det kan være både avslappende og spennende. Og en kilde til mye læring…

Utlandet er et fint sted å lære ting som kun er teori her hjemme: Språk, kultur, historie, kart, valuta – og svømming! 

Språk og kultur

Enten dere reiser til et naboland, et annet europeisk land eller noe mer eksotisk, så er det en spennende opplevelse for barna. Språket er annerledes, og kanskje kan de bruke noen strofer for å kommunisere med lokalbefolkningen. Begynn gjerne forberedelsene på Youtube, og finn ut hvordan man hilser og teller på det lokale språket.


Det er også et fint prinsipp å få med seg litt lokal kultur når man er på besøk i et annet land. Hva spiser de lokale? Når spiser de? Hvordan kler de seg, og hvilken musikk hører de på? Mange steder har stolte historiske bygninger, for eksempel med en religiøs eller politisk rolle. Akropolis, Peterskirken, Buckingham Palace… Disse turistattraksjonene gir en mulighet for å lære historie på historisk grunn.


Klima og natur

Mange reiser til varmere strøk, og opplever helt andre temperaturer og nedbørsmengder enn vi har i Norge. Hvorfor er det så varmt og tørt her? Hvordan kan bøndene likevel dyrke noe? Og hva dyrker de? Kan dere kjøpe mat fra en gård, et torg eller en grønnsakhandler? Tomater har mye mer smak i Middelhavslandene.


Fugler, insekter og fisker er lette å få øye på. Kanskje er dere heldige og får sett noen dyr også. Kveldsturer i hagen kan bli rene vitenskapelige ekspedisjoner!


Kart og regning

Ferieturen starter på et kart, papir eller digitalt. Underveis kan dere kjøpe et lokalt turistkart til å planlegge utflukter. Hvor bor dere, hvor har dere vært, og hva kan være spennende reisemål? Når dere kommer hjem igjen, kan kartet brukes til å holde minnene levende. Og når dere skal kjøpe noe i en butikk, bør barna være med på å regne om beløpet til norske kroner. 4 euro? 8, 16, 24, 32 – altså 32 kroner.


Og om dette ikke er spennende nok, så er det en enda viktigere ferdighet barna kan lære i ferien: Å svømme. De yngste kan bli trygge i vannet, og de eldste kan bli enda flinkere.

Videotips til foresatte

Økonomi

Velg uten «conversion» når du tar ut penger i minibank på utenlandsferien i sommer. Dyreste alternativ koster fire ganger mer enn det rimeligste!

Omsorg

Å være på feriemiddag som barn er noe veldig annet enn å være det som voksen, noe man lett glemmer når man skal kose seg og ha det hyggelig på ferie.

Kilder:  av og til, forbrukerrådet, infoREGI