Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Sykkelservice på hjemmebane

Kilder til denne artikkelen er NRK,TT, Aftenposten, Naturvernforbundet. Film: Anton sport, G-sport og Cykletutor

Mange barn er veldig klare for å i bruk sykkelen når veiene blir bare.

En god vårpuss gjør sykkelen klar for ny sesong.  Bruk noen minutter på  å gjøre sykkelen i god stand, så øker sykkelgleden eierskapet og sykkelens levetid. Barna kan gjerne hjelpe til med vask og rens.  God sykkelsesong! Og husk hjelm!


Når våren banker på, fortjener alle sykler litt stell. Det gjelder både de syklene som har stått på vinterlagring og de som har trosset snø og slaps gjennom vinteren. Med nyoverhalte sykler og bare veier er sykling til skolen en fin hverdagsaktivitet for skolebarna. Det finnes ingen aldersgrense for når barn bør sykle til skolen. Det vil avhenge av trafikkforholdene, barnets modenhet og sykkelferdigheter. Det er foreldrene som avgjør om elevene får sykle på skoleveien eller ikke.

 

Her er en sjekkliste du bør gå gjennom før syklene er klare for skoleveien:

 

Vask og rens

Start med å spyle av den overflatiske skitten. Deretter kan du vaske sykkelen med fettløselig såpe, for eksempel oppvasksåpe, varmt vann og en svamp eller klut. Til slutt kan du spyle sykkelen for å skylle vekk såpe og skitt.

Smør den rene sykkelen
Når sykkelen er blitt helt ren, er det lurt å avfette kjedet og tannhjulene. Etterpå smører du med olje, mens du snurrer pedalene bakover. Etter noen minutter tørker du vekk overflødig olje. Gir og wirer kan også få noen dråper smøreolje.

 

Juster gir og bremser

Sjekk at gir og bremser fungerer som de skal. Stram bremsene og juster girene med justeringsskruene som sitter på giret. Ta en ekstra kontroll av bremsene, at de er riktig plassert og ikke for mye slitt. Bremseklosser har merker som viser hvor slitte de kan bli. Har du nådd denne grensen, må du skifte klossene.

 

Kjappe vedlikeholdspunkter:

 

·Vask og rens hele sykkelen

·Smør kjede og gir

·Sjekk gir og bremser

·Stram opp løse deler

·Sjekk dekkene og fyll dem opp med luft

La barna bli med på servicen. Det øker kunnskap og eierskapet.

Vil du vite mer?

Instruksjonsfilmer: Gir, skivebremser og v-bremser

Sjekk dekkene

Dekkene må også sjekkes for sprekker og slitasje. Pass på å pumpe dem godt opp til dekktrykket som står på kanten av dekket. Med lite luft i dekkene blir det vanskeligere å sykle, og det er større risiko for å punktere.