13.06.2025
Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. Перекладіть статтю іншою мовою.
Traducir la página a otro idioma
11111011100 © Foreldrepulsen ® Grunnskole
-én viktig artikkel hver uke.
Kilder til denne artikkelen er ung.no, Røde Kors, Mental helse
Ensomhet henger tett sammen med psykisk helse.
Å føle seg ensom og isolert er vanligere enn man skulle tro. Flere enn hver femte av oss føler seg ensomme, ifølge helsenorge.no. Mange barn føler også på ensomheten. De kan ofte prøve å skjule det, derfor er oppmerksomme voksne viktig.
Hvordan vet jeg om barnet mitt er ensomt?
Først og fremst er det viktig å vite at mange barn og unge som føler seg ensomme, prøver å skjule ensomheten. Noe av årsaken kan være at barna skammer seg og er flaue over at de ikke har noen å være med. Noen kan også tenke at de selv er skyld i at de er ensomme.
Barn som kjenner seg ensomme kan virke tilbaketrukne og triste, eller de kan ta ut aggresjon og sinne i hjemmets trygge omgivelser. Kjennes ensomheten sterkest på skolen, kan barnet vegre seg for å gå dit. For eldre barn og ungdommer, kan ensomhetsfølelsen være tydeligst i perioder hvor det forventes sosial aktivitet, som i helger eller i ferier.
Ensom alene – eller sammen med andre
De fleste forbinder ensomhet med det å være alene, og å ikke ha venner. Barn som føler at de ikke passer inn noe sted kan også føle seg svært ensomme. Andre kan føle seg ensomme fordi de har mistet noen som sto dem veldig nær.
Man kan også føle seg ensom sammen med andre. Kanskje føler man seg ikke forstått eller sett av dem man er sammen med? Eller så kan det være at barnet synes det er vanskelig å være seg selv sammen med andre. Denne følelsen kan noen ganger være mer ensom enn følelsen av å være alene.
Hva kan foreldre gjøre?
Å fange opp at barnet ditt er ensomt, krever at dere tilbringer tid sammen i hverdagen og at tillitsforholdet er godt. Det er viktig å ta på alvor hvis du ser eller hører noe som tyder på ensomhet.
Ensomhet henger tett sammen med psykisk helse, og kan også være et tegn på mobbing. Du må tørre å ta den vanskelige praten med barnet, være lyttende og åpen selv om det er tunge følelser som formidles.
Snakk med barnet om vennskap, og støtt oppunder ved å invitere barn hjem og la barnet delta på arrangementer og aktiviteter hvor klassekameratene ferdes. Ikke vær redd for å ta kontakt med læreren eller helsesykepleier for å ha flere på lag rundt barnet, dersom du er bekymret.
Det finnes også gode hjelpelinjer der du kan snakke eller chatte ananymt og gratis. Se under.
Gjør noe! - ta en telefon eller chat
På mentalhelse.no finnes flere hjelpetelefoner
Foreldresupport - 116 123 (tast 2) en gratis og anonym telefon- og chattetjeneste for omsorgspersoner med barn under 18 år, som trenger hjelp, veiledning eller har behov for å lufte tankene sine med noen. (Telefon og chatt er åpen hele døgnet, alle dager, året rundt)
Studenttelefonen - 116 123 (tast 3)
Et gratis og anonymt lavterskeltibud for alle studenter og elever som trenger noen å snakke med. Vi har god kjennskap til studentlivet, og vi har taushetsplikt. (Telefon og chat er åpen alle dager fra kl. 17.00–07.00 (også i helger og høytider)
Hjelpetelefonen - 116 123
Mental Helses gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. (Telefon er åpen hele døgnet, alle dager, året rundt.)
Skrive
Sidetmedord.no
Sidetmedord er et nettilbud fra mentalhelse.no til alle som foretrekker å skrive om det som er vanskelig i livet. Skriv en melding eller chatt med våre ansatte veiledere eller kom i kontakt med andre i samme situasjon som deg selv gjennom vårt forum og vennetjeneste.
Tips og råd:
Kanskje føler man seg ikke forstått eller sett av dem man er sammen med?
Vil du vite mer?
Ensom? Du er ikke alene!>> (ung.no)
Hvordan møter man barns følelser? (vfb.no)
Slik takler du ensomhet>> (psykiskhelse.no)
Relaterte artikler i Foreldrepulsen:
Gi en telefon?
Kommentar eller tilbakemelding? Send en epost til redaksjonen>>
Foreldrepulsen
-ett viktig tema hver uke
Utforsk mer - (sist publisert)
Få lisens på Foreldrepulsen
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en bedre brukeropplevelse.