13.06.2025
Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. Перекладіть статтю іншою мовою.
Traducir la página a otro idioma
11111011100 © Foreldrepulsen ® Grunnskole
-én viktig artikkel hver uke.
Kilder i denne artikkelen: Barne- og likestillingsdepartementet, bufdir.no, Barnevern-vakten, Redd barna
Omsorgssvikt forekommer i alle slags familier, samfunnslag og miljø.
Mange barn i Norge vokser opp under forhold som er bekymringsverdige. Barnevernet skal beskytte barn mot omsorgssvikt. Vi har alle et ansvar for å fortelle barnevernet om barn vi er bekymret for. Det er også mulighet til å be om hjelp til egen familie. Lær mer om barnevernet og hvordan det meldes bekymring.
Hva er barnevernet?
Barnevernet skal være en garanti for at alle barn og unge sikres omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter. Barnevernets ansvar og arbeidsoppgaver finner vi i barnevernloven. Det er barneverntjenesten i kommunen som har ansvaret for barnevernet.
Hva gjør barnevernet?
Barnevernet skal være en garanti for at alle barn og unge sikres omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter. Det skal beskytte barn mot omsorgssvikt og motvirke at barn lider fysisk og psykisk overlast.
Barnevernet kan bidra med forebyggende tiltak i familien, som avlastning og veiledning, og mer akutte grep som omsorgsovertakelse, i helt spesielle tilfeller.
Hvordan blir barna fanget opp?
Barnevernet får henvendelser fra foreldrene selv, annen familie, naboer, venner eller offentlig ansatte, for eksempel i skolen. Etter loven har barneverntjenesten plikt til å gjennomgå en melding snarest, og hvis nødvendig, gjennomføre undersøkelser og tiltak. Barnevernet skal undersøke saker de får melding om. Først vil de ta kontakt med den som har meldt saken for å få mer opplysninger, hvis ikke melderen er anonym.
Dersom barnevernet vurderer at de vil gå videre med saken, innkalles gjerne foreldrene til samtale på kontoret, eller man sender varsel om hjemmebesøk. Er det små barn, snakker man med foreldre alene. Hvis det gjelder større barn og ungdom, er de som oftest med på samtalen. Barnevernet vil også hente inn informasjon fra andre instanser som kjenner barnet, for eksempel skole, helsestasjon, PP-tjeneste og lignende.
Hva om jeg er bekymret for et barn?
Er du bekymret for et barn i dine omgivelser, skal du kontakte barneverntjenesten i din kommune eller barnevernvakten.
Hvordan vet du om situasjonen er alvorlig nok til å melde fra?
Svaret er at det behøver du ikke være sikker på. Er du bekymret skal du melde fra uansett, også er det de offentlige instansene som vurderer om situasjonen er så skadelig for barnet at det behøves tiltak. Du behøver ingen bevis, det er tilstrekkelig å fortelle om dine observasjoner.
Du kan velge å være anonym.
Du kan også be om hjelp til egen familie
Hjelpen kan være ulike tiltak som kan bidra til positiv endring hos barnet eller familien, for eksempel råd og veiledning, støttekontakt, barnehageplass eller besøkshjem. Det finnes også tiltak som kan hjelpe barn og unge med atferdsvansker. Les mer hos Bufdir>>
Når du melder fra til barnevernet kan du være anonym:
Her kan du søke hjelp:
"Når du melder fra til barnevernet kan du melde fra med fullt navn eller være anonym"
"Er du bekymret skal du melde fra uansett."
Vil du vite mer?
Filmer
Kommentar eller tilbakemelding? Send en epost til redaksjonen>>
Foreldrepulsen
-ett viktig tema hver uke
Utforsk mer - (sist publisert)
Få lisens på Foreldrepulsen
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en bedre brukeropplevelse.