Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Pollenallergi

Kilde til denne artikkelen er Astma- og Allergiforbundet

Ordet allergi kommer fra gresk og betyr endret reaksjonsmønster.

Det finnes mange typer allergier og ulike overfølsomhetsreaksjoner. Pollenallergi (høysnue) er den vanligste formen for allergi og gir symptomer. Spredningen er allerede i gang, flere steder i landet.


Hva er allergi

Allergi er endringer i kroppens reaksjonsmåte på stoffer som forekommer naturlig i omgivelsene våre og som i utgangspunktet er ufarlige. Disse stoffene kalles allergener, og de mest vanlige stammer fra husstøvmidd, muggsopp, pelsdyr, næringsmidler, legemidler, metaller og pollenkorn fra gress og trær.

 

Hva er pollen?

Pollen er bittesmå partikler med varierende diameter og vekt som frigis til luften og spres med vind eller insekter for å bestøve planter av samme art. De pollentypene som har størst betydning ved pollenallergi i Norge kommer fra tresortene or, hassel og bjørk og fra samtlige gressarter, særlig timotei og hundegress. I tillegg kommer pollen fra Salix (selje, vier og pil) og burot.

 

Hva er pollenallergi?

Pollenallergi skyldes at mange reagerer allergisk på visse proteiner som finnes i pollen fra noen typer trær, gress og ugress. På fagspråket kalles pollenallergi for sesongallergisk rhinitt, på folkemunne høysnue. Typiske symptomer er rennede nese og øyne som både renner og klør. Allergikeren føler seg trett og uopplagt og får nedsatt konsentrasjon og innlæringsevne.

 

Kryssreaksjoner

Når personer med pollenallergi opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker skyldes dette en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og i rå frukt/grønnsaker. Omkring 70 % av alle bjørkepollenallergikere får reaksjon på en matvare – oftest nøtter, steinfrukter og kiwi, i tillegg til at rå gulrøtter, epler og pærer ofte kan fremkalle reaksjoner. Som oftest tåles matvaren kokt, skrelt, hermetisert eller syltet. Det anbefales å holde seg unna den maten eller de matsortene man får reaksjoner.

 

Pollenallergi kan gi astma

Mange pollenallergikere vil før eller senere utvikle astma. Derfor bør man få sykdommen under kontroll og kontakte lege for å få vurdert symptomer og behandling. Husk at et godt samarbeid med lege vil kunne bety god kontroll av pollenallergien, med reduserte plager og redusert forbruk av medisiner.

Rådgiving


NAAFs (Astma- og Allergiforbundet) rådgivningstjeneste er åpen for alle. Telefon: 23 35 35 35 eller epost:  raadgivning@naaf.no

Vil du vite mer?

Pollenkalender

Viser et gjennomsnitt av tidsmessig spredning av pollen og er basert på data for registreringer fra 1986 til 2018.