Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Ferietid - hva skal vi finne på?

Det er ingenting som tilsier at en ferie hjemme ikke kan bli tidenes ferie. Mye er opp til oss. God sommer!

Sommerferien kan fort bli i lengste laget for de unge. Her gir vi deg noen idéer på hvordan man kan bryt litt med hverdagsrutine. Er det mulig å forvandle nærmiljøet til verdens beste feriekoloni?   God sommer!

Borte bra, men hjemme best?

Borte bra, men hjemmebest - er et gammelt norsk ordtak. Det er en utfordring til oss foreldre å legge til rette for det.  Utfordringen er å skape om hverdagshjemmet til feriehjemmet. Det kan vi gjøre ved å endre på rutinene. Leggetider, frokost, lunsj og middag. Kanskje du til og med kan ommøblere litt i leiligheten. Bytte rom? Sove ut? Overnattingsgjester? Fellesnevneren er å bryte hverdagsrutinene. 


Hva med et forskningsprosjekt?

Fang insekter og studer dem med forstørrelsesglass. Les mer om insektsamling hos Norsk entomologisk forening>>  Hva med å bygge et hotell? Slik bygger du insektshotell>>


Fugletitting. Hvor mange fuglearter kan du se i nærmiljøet? Lag logg og noter ned. Utforsk videre på fuglevenn.no>> Hva med å bygge en fuglekasse? Sjekk ut Oppdrag fuglekasse her>>


Botanisk forskning: Hvilke arter finnes i nærmiljøet. Lag en logg og noter ned art og finnsted. Man kan også lage et herbarium ved å presseplantene. Her en oppskrift fra naturvernforbundet>>


Marinbiologen. I bekken, tjernet og strandkanten er det liv. Samle samme, lag dit eget akvarium. Se hvordan her>>  (Husk fokus på sikkerhet / flytevest)Hobby-meteorolog? Lag en loggbok. Registrer været, mål regn. Sjekk om det stemmer med værvarselet. Sjekk ut met.no>>  

Slik lager du en værstasjon>>>


Dyrke, sylte, bake

Hva med å dyrke sukkererter og gulrøtter? De kan høstes allerede to måneder etter at de er sådd. Plukk bringebær eller blåbær og lag syltetøy. Bak boller og stek vafler.

Kanskje kan dere lage kafé i gaten, på kaien eller utenfor nærbutikken? Bak kaker eller muffins og inviter i bamsebursdag, la bamsen få egen krone på hodet og ny sløyfe i presang. (Husk smittevernregler)


Fysiske aktiviteter

Hinke / paradis:  En lek som går ut på å hinke eller hoppe gjennom eit mønster på bakken uten å tråkke på på strekene. Det finnes ulike mønster og regler.  Lær mer om paradis her>> 
Du kan til og med lage eget kritt. Her  hos Foreldre&Barn finner du en oppskrift>>


Kaste ball mot veggen. Dette er en god gammel aktivitet som skaper engasjement og aktivitet. Bruk en ball med litt sprett. 
Slik kan du gjøre det:


 • Finn en vegg dere kan kaste sprettballen mot. Still dere på en rekke bak hverandre tre meter fra veggen.
 • Den første i rekka begynner å kaste sprettballen i veggen og skal hoppe over ballen når den kommer tilbake fra veggen.
 • Klarer han det, kan han stille seg bakerst i rekka igjen.
 • Kommer den som kaster ballen borti ballen, er han ute og går ut av rekken.
 • Den som er igjen til slutt, har vunnet!​​​​​​​

Hos 'Hildes hjørne' kan du finne mange flere aktiviteter med ball>>


Barn elsker å bygge hytte, enten i hagen eller i skogen. Etterpå kan de leke rolleleker og finne på historier. Hvis dere har noen materialer liggende, kan dere lage enkle stylter eller en olabil.

Skriv et godt gammeltags brev eller kort til venner og familie. Kronen på verket er å overnatte i telt (eller under åpen himmel) i hagen eller på verandaen, og studere stjernene. Kanskje dere ser stjerneskudd, satellitter eller planeter?


Skattejakt.

Lag eget kart og gjem en skatt eller prøv ut verdens største skattejakt opplegg eller prøv 

Geocaching. Det er en form for skattejakt hvor man benytter GPS-teknologi for å finne skattene. Det er en super måte å kombinere friluftsliv og teknologi, og passer for folk i alle aldre. Les denne Foreldrepulsen>>


Vil du lete etter "gull" så kan en metalldetektor være en spennende sommergave. De koster fra 400,- og oppover. Sjekk prisguiden her>>


En "fotokonkurranse" er også en spennende jakt på motiver. Lag en liste over ting som skal finnes og fotograferes. F.eks. en kongle, en fugl, en sykkel osv. 
"Sommerjobb"

Litt arbeidsoppgaver og "jobb" skader vel ikke?  Avtal premie / lønn. Det kan være alt fra poeng og opplevelser til cash. 


Her er forslag til noen oppgaver

 • Bære ut søppel
 • Rydde gangen
 • Lufte hunden
 • Hente posten
 • Rydde rommet ditt
 • Liten handletur på butikken
 • Luke og vanne i hagen
 • Rydde bort leker og annet du ikke trenger på rommet ditt
 • Støvsuge stuen, moppe gulv eller vaske badet
 • Hagearbeid / klippe gresset
 • Vaske bilen
 • Vaske vinduer
 • Lese en bok
 • Lære gangetabellen
 • Plukke bær

Skolestartere

Nye førsteklassinger bør trene på å kle på seg selv, knyte sko (hvis de har lisser), spise selvstendig, klare seg på toalettet og vaske hendene selv. Det er selvfølgelig også viktig at dere snakker mye om den store begivenheten som skal skje i august, og at du lytter til barnet ditt og respekterer barnets følelser.

Husk!

Du er ditt barns største forbilde og støttespiller. Mye er opp til deg.  

Husk  Solbeskyttelse>>badevett> > og sist men ikke minst drikk med måte!

God sommer!

Gode tips til hjemmeferien fra gjerrigknarken, Rune. (Spol til 2 minutter)

Kilder: infoREGI as