11.04.2025
Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. Перекладіть статтю іншою мовою.
Traducir la página a otro idioma
11111011100 © Foreldrepulsen ® Grunnskole
-én viktig artikkel hver uke.
Sist oppdatert:
Tekstkilder: utdanning.no, vilbli.no, ung.no
Foreldre kan veilede, men ungdommen må ta valget selv.
Tiendeklassingene står foran et viktig veiskille ved valg av videregående opplæring. Ordinær søknadsfrist er 1. mars. Som forelder kan du være en viktig samtalepartner og støttespiller. Gjør deg kjent med mulighetene og søknadsprosessen.
Hva er videregående opplæring?
Etter 10 år på grunnskolen, tar de fleste ungdommer fatt på videregående opplæring. Videregående opplæring fører fram til studiekompetanse eller yrkeskompetanse. Elevene kan velge mellom 5 studieforberedende og 8 yrkesfaglige utdanningsprogram. Videregående opplæring gis vanligvis som 3 år i skole eller som 2 år i skole og 2 år i bedrift. Ordinær søknadsfrist til videregående opplæring er 1. mars.
Studieforberedende eller yrkesfaglig opplæring?
Et av de viktige spørsmålene å ta stilling til før søknad til videregående, er om ungdommen ønsker å studere videre på høgskole eller universitet etter opplæringen. I mange tilfeller vil da studieforberedende opplæring være det naturlige valget. Studieforberedende opplæring legger mest vekt på teoretisk kunnskap og gir studiekompetanse. Med yrkesfaglig opplæring, har ungdommen muligheten til å gå ut i yrkeslivet etter 3-5 år, eller ta videre utdanning, f.eks. ved en fagskole. Det går også an å ta påbygging til generell studiekompetanse for å kvalifisere til høyere studier.
Foreldrenes rolle
Det er viktig at ungdommen får rom til å ta en avgjørelse som er riktig for ham eller henne. I denne prosessen kan foreldre være verdifulle støttespillere. Forsøk å stille spørsmål som kan hjelpe ungdommen med å reflektere, snarere enn å komme med svarene og gi råd. Sett deg grundig inn i hvordan utdanningssystemet fungerer. Mye har forandret seg siden du gikk på skolen. Del likevel gjerne av dine erfaringer fra når du har stått i lignende valgsituasjoner. Vær varsom med å sammenligne ungdommen med søsken eller venner. Og ha en positiv holdning til valget de står overfor!..
Generell studiekompetanse er inngangsbilletten til høyere utdanning.
Hvordan oppnå generell studiekompetanse? Og finnes det alternative måter å søke høgskole eller universitet på? Vanlige veier til dette er:
A. Fullført 3-årig videregående. Du har fullført og bestått 3-årig videregående opplæring som gir generell studiekompetanse.
B. Yrkesfag med påbygging. Du har fullført og bestått yrkesfaglig opplæring og studiekompetansefagene.
C. 23/5-regelen
De seks studiekompetansefagene:
-norsk
-engelsk
-samfunnsfag
-historie
-matematikk
-naturfag
Leserbrev:Kjære foreldre, lær dere hva yrkesfag er
Se informativ film fra Oslo kommune:
Fakta om videregående opplæring
Videregående opplæring bygger på den 10-årige grunnskolen. Alle som har fullført grunnskolen har rett til tre års videregående opplæring. Selv om videregående opplæring ofte omtales som del av et 13-årig opplæringsløp, er den ikke en del av den obligatoriske opplæringen med plikt til deltakelse. På den annen side er retten til videregående opplæring allmenn; det er ingen opptakskrav knyttet til retten. Så lenge de formelle kravene er oppfylt, har alle krav på et tilbud.
Figur: Videregående opplæring i utdanningssystemet Kilde: Utdanningsdirektoratet. Utdanningsspeilet 2017. (Trykk på bildet)
Antall studieforberedende utdanningsprogram:
Antall yrkesfaglige utdanningsprogram:
Hvordan søke?
-Det er viktig at ungdommen får rom til å ta en avgjørelse som er riktig for ham eller henne.
-Velg det utdanningsprogrammet du er mest motivert for!
-Da er det lettere å lykkes og mindre sjanse for at du angrer på valget ditt senere.
-Snakk med rådgiveren på skolen for hjelp og veiledning til studievalg.
Vil du vite mer?
Kommentar eller tilbakemelding? Send en epost til redaksjonen>>
Foreldrepulsen
-ett viktig tema hver uke
Utforsk mer - (sist publisert)
Få lisens på Foreldrepulsen
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en bedre brukeropplevelse.