13.06.2025
Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. Перекладіть статтю іншою мовою.
Traducir la página a otro idioma
11111011100 © Foreldrepulsen ® Grunnskole
-én viktig artikkel hver uke.
Lesetid: 3,5 min
Kilder til denne artikkelen er regjeringen og SNL.
Fredag 13.september la kunnskapsministeren fram en ny melding til stortinget (meld.st) med overskrift: En mer praktisk skole. Bedre læring, motivasjon og trivsel på 5.–10. trinn. Her finner du en kort oppsummering av meldingen. Du for informasjon om hva en meld. st. er, og veien videre mot eventuelle endringer.
Nye tiltak i grunnskolen
De siste årene har man sett historisk dårlige læringsresultater i norsk skole. I meld.st. 34 foreslår regjeringen nye tiltak i grunnskoleutdanningen for å forbedre læring, motivasjon og trivsel blant elever fra 5. til 10. trinn. Disse tiltakene inkluderer introduksjon av valgfag på barneskolenivå og mer praktisk læring i alle fag.
Mer praktisk
Det nye nasjonale programmet som er skissert i meldingen, tar sikte på å gi skolene tilleggsutstyr, forbedrede fasiliteter og økt ekspertise for å fremme en mer praktisk læringsmiljø.
Initiativet tar altså for seg de fysiske begrensningene mange skoler står overfor, som hindrer implementering av praktisk læring. For å få til dette forplikter regjeringen seg til å fortsette økonomisk støtte til utstyr og muligheten til å modifisere bygg for bedre å støtte praktiske læringsaktiviteter.
Utvidelse av valgfag
Det foreslås at også elever på 5. til 7. trinn skal få valgfag. Valgfagene skal være praktiske fag slik de er på ungdomstrinnet, men de skal tilpasses aldersgruppen.
På ungdomsskolen vil regjeringen gjøre det obligatorisk for skolene å tilby arbeidslivsfag*, som alternativ til fremmedspråk. Arbeidslivsfag er et fag som gir praktisk erfaring med yrkesfag og arbeidslivet.
*Arbeidslivsfag er fag som gir elevene praktisk innsikt og erfaring med yrkesfaglige studieretninger og arbeidslivet generelt. Faget skal gi elevene en forståelse av hva forskjellige yrker innebærer.
Motivasjon og skolemiljø
Regjeringen vil ikke å øke antallet undervisningstimer. I stedet vil fokuset være på bedre utnyttelse av eksisterende klassetid for å inkludere mer praktisk læring og fysisk aktivitet. I tillegg foreslås det å innføre lokale/kommunale skolemiljøteam for å takle utfordringer i skolemiljøet, som f.eks. mobbing.
Nye prøver for bedre læring
Regjeringen ønsker å erstatte de nåværende nasjonale prøvene med nye som bedre støtter lærere og reflekterer elevers læringsbehov. De nye prøvene skal være en del av et nytt system for kvalitetsutvikling. (De internasjonale testene som PISA beholdes)
Det foreslås også å innføre et nytt nasjonalt system for å få oversikt over fravær på alle trinn i grunnskolen.
Hva er en melding til stortinget?
Det er et dokument som regjeringen sender til Stortinget (Før 2009 het det stortingsmelding) Meldingen inneholder en fremstilling av regjeringens politikk på et spesifikt område, og gir en oversikt over planer og tiltak regjeringen ønsker å gjennomføre.
Stortingsmeldinger brukes til å informere Stortinget og offentligheten, samt til å legge til rette for debatt og beslutninger i Stortinget om viktige samfunnsspørsmål.
Veien videre etter en Stortingsmelding
Etter at en stortingsmelding er sendt til Stortinget, vil den typisk gjennomgå følgende prosess:
Behandling i Fagkomiteer: Meldingen sendes til en relevant fagkomité i Stortinget, som vurderer innholdet. Komiteen kan holde høringer hvor de inviterer eksterne eksperter, interesseorganisasjoner, og andre relevante aktører til å gi sine synspunkter på meldingen.
Komitéinnstilling: Komiteen arbeider deretter fram en innstilling basert på meldingen og de innspillene som er kommet under høringsrunden. Innstillingen inneholder komiteens anbefalinger til Stortinget om hvordan de bør reagere på meldingen.
Debatt og Beslutning: Stortingsmeldingen og komitéinnstillingen debatteres i plenum i Stortinget. Under debatten kan det fremmes forslag til vedtak (for eksempel endringer eller tillegg). Stortinget stemmer over disse forslagene, og det endelige vedtaket angir Stortingets tilslutning eller eventuelle instrukser til regjeringen om videre arbeid.
Implementering: Basert på Stortingets vedtak, vil regjeringen implementere de godkjente tiltakene. Dette kan involvere utforming av nye lover eller forskrifter, allokering av ressurser, eller andre administrative tiltak.
Kommentar eller tilbakemelding? Send en epost til redaksjonen>>
Foreldrepulsen
-ett viktig tema hver uke
Utforsk mer - (sist publisert)
Få lisens på Foreldrepulsen
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en bedre brukeropplevelse.