Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. Перекладіть статтю іншою мовою.
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Kosthold: Små grep – stor forskjell

Sist oppdatert:

Kilder til denne artikkelen er  Helsedirektoratet, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Matportalen.no  

Små justeringer i matvanene, i kombinasjon med fysisk aktivitet, kan gjøre underverker for helse og velvære.

Næringsrik og variert mat er viktig for barns helse og trivsel. Et sunt kosthold legger grunnlaget for opplagte skolebarn og sunne kosholdsvaner.

Hvordan få barna til å spise mer grønnsaker?

Mange foreldre fortviler over at barna spiser lite grønnsaker. Disse vitaminbombene bør være en selvsagt del av hvert måltid, selv om barna rynker på nesen. I matpakka sendes det alltid med noen grønnsaker. Sukkererter, agurkstaver, småtomater, blomkålbuketter og gulrotstaver er lette å spise, og faller i smak hos mange barn. Slikt er også fint å ha klart på et fat som kan settes frem når middagen forberedes. Da er mange barn sultne, og de kan få en sunn «forrett» mens de venter. En skål med kaldt vann med kålrot- og gulrotstaver i, er lurt å ha stående i kjøleskapet. Det er lett å forsyne seg fra, og det smaker friskt og godt mellom måltidene. Er barna glade i smoothie, finnes det mange muligheter til å tilsette smaksnøytrale grønnsaker i tillegg til de saftige og søte fruktene og bærene du vanligvis bruker. Hva med gulrot i kombinasjon med ananas og appelsin, for eksempel – eller avokado med banan og jordbær?

 

Gode fullkornsmåltider

Grove kornprodukter er en god kilde til mange næringsstoffer – jo grovere, jo bedre. Brødet bør helst være merket med trekvart eller helt full sirkel på brødskalaen du finner på brødposen. Mange barn er glade i brødskiver, men noen ønsker seg mer variasjon i de typiske kornmåltidene, som frokost og kveldsmat. Gode alternativer er grøt laget av havregryn, sammalt hvete eller hirse, grove knekkebrød eller kornblandinger uten for mye sukker. Andre tips for å øke andelen fullkorn, er å bytte ut pastaen og risen med fullkornsalternativer, og bruke halvparten grovmel i pizzabunnen og pannekakene. Vafler laget på fin, sammalt hvete og litt havregryn, med lite sukker i, blir kjempegode hverdagsvafler. Disse er også fine i å ha med i matpakka.

Tips for et sunnere kosthold:

 

  1. Ha fire hovedmåltider per dag.
  2. Bruk vann som tørstedrikk.
  3.  Begrens juicedrikking til ett glass om dagen.
  4. Velg fullkornsalternativer.
  5. Tilby rå grønnsaker før middag til ettermiddagssultne barn.
  6. Velg fiskemiddag og fiskepålegg flere ganger i uka.
  7. Nøtter og bær er energi- og næringsrikt påfyll på vei til trening.
  8. Ta tran eller andre D-vitamin-tilskudd.
  9. Involver barna i matlagingen.

Kostrådene fra Helsedirektoratet oppsummert (2024)

  1. Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede.
  2. Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.
  3. La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.
  4. Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt.
  5. Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett.
  6. Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses.
  7. Drikk vann!

Les mer her>>

Vil du vite mer?

Kilder: Helsedirektoratet, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Matportalen.no  

Kommentar eller tilbakemelding? Send en epost til redaksjonen>>