Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Skål! – God Jul?

Kilder til denne artikkelen er avogtil.no, Blå Kors og Vinmonopolet

Hvor mange glass tåler barna at du drikker?

Mange barn gruer seg til julen på grunn av foreldrenes alkoholforbruk. Det oppleves utrygt når mor eller far forandrer seg når de drikker. Her finner du også alkoholfrie tips fra Vinmonopolet.

Barnas opplevelse

Barn trives best med edru voksne. De merker atferdsendringen raskt, oftest raskere enn vi tror. Barna merker at de voksne blir annerledes etter noen få glass, gjerne før vi merker endringen selv. Det vi voksne kan oppfatte som «god stemning», kan virke utrygt og uforutsigbart for barna.


Barn er totalt avhengige av at de voksne tar vare på dem og fungerer som de pleier. Barna har som regel heller ikke anledning til å forlate juleselskapet hvis de synes det er ubehagelig å være der. Det finnes lite forskning om hvordan foreldres alkoholforbruk påvirker barna, fordi det er etisk vanskelig å forske på dette. Likevel er det nyttig å lytte på fagfolk som jobber med denne problematikken, om hvilke erfaringer de har gjort seg.


Det er rimelig å anta at barn ikke liker å se sine foreldre ruspåvirket. Barn sier gjerne at foreldrene drikker mindre enn de gjør. De forteller også at grensen for når selskapet går fra å være trivelig til å bli ubehagelig, går tidligere enn det foreldrene tror. 


Foreldre som forbilder

Foreldrenes forhold til alkohol og rus har stor påvirkning på hvordan barnas egen rusbruk blir. Foreldrenes alkoholbruk har en klar sammenheng med hvor mye barna kommer til å drikke senere i livet. Ofte går de lengre enn sine foreldre. Det er også slik at unge som får alkohol hjemme, drikker vesentlig mer enn de som ikke gjør det.


Mange barn ser at foreldrene deres har positive opplevelser med alkohol. Samtidig legger de utelukkende vekt på skadevirkningene og ulempene når de snakker med barna. Når det blir et misforhold mellom hva du sier og hva du gjør, blir barna forvirret. Det kan motivere dem til å eksperimentere på egen hånd for å finne ut hva som er «sant». Det er derfor viktig å være nyansert og ærlig når du snakker om alkohol med de større barna, men selvsagt understreke at alkohol innebærer risiko og hører voksenlivet til.

Gode råd:


 • Tenk gjennom på forhånd hvor mye du skal drikke.
 • Snakk om alkohol med barna dine.
 • Ikke bagatelliser barnas uttalelser.
 • Ta kontakt om du er bekymret for andre barn.

Både smak og stemning er på topp i jula dersom du velger alkoholfri drikke.

Her er noen gode kombinasjonar til julemat:

 • Ribbe og svinesteik: Eplemost er friskt og passar godt til. Med bær i mosten blir drikka fyldigare. Alkoholfritt juleøl, kveiteøl eller blonde.
 • Pinnekjøtt: Eplemost, gjerne med solbær eller andre bær. Alkoholfritt juleøl.
 • Torsk: Lyst alkoholfritt øl eller frisk eplemost.
 • Lutefisk: Frisk eplemost, alkoholfritt kveiteøl eller mørkare juleøl utan alkohol.
 • Vilt: Eplemost tilsett raude og mørke bær passar godt, mørkt alkoholfritt øl er òg godt til.
 • Kalkun: Eplemost med eller utan bær, alkoholfritt lyst øl.
 • Nøttesteik: Frisk og fruktig eplemost eller alkoholfritt kveiteøl.
 • Dessert: Eplemost med eller utan bær, alkoholfri hylleblomvin, ein frisk og søt smoothie eller kaffi.

Kilde: Vinmonopolet

Hjelp

Rustelefonen ring anonymnt  på 915 08588

Slik snakker du om det>>>


Les mer:

Kilder: avogtil.no, Blå Kors