Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Hva skal vi lese nå?

Gå på jakt blant de nye barnebøkene i tillegg til å finne fram skatter fra egen barndom.

Nøkkelen til leseglede er å finne bøker som barna liker. Om du leser høyt eller barnet leser selv, er det viktig å finne en bok som engasjerer. Det finnes mange flotte barnebøker, både klassikere og nyutgivelser.

Leseglede

Lesing er nøkkelen til kunnskap, læring, opplevelser og fellesskap. Likevel kan vi ikke tvinge barna til å bli glad i å lese. Foreldre må legge til rette for, oppmuntre og engasjere seg i barnas lesing. Vis at du synes lesingen er viktig og verdifull, og sett av tid til å høre på og snakke om hva barna leser. Bruk gjerne tid på lese høyt for barna, selv om de kan lese selv. Lesestunden har fortsatt en verdi som en fellesskapsopplevelse som øker lesegleden. Det er et godt utgangspunkt for å snakke om bøkene dere leser og på den måten hjelpe barnet til å bli en mer bevisst leser.


Hvordan hjelpe barnet å finne bøker?

Det er avgjørende for leseutviklingen og motivasjonen til barna at de har tilgang på bøker de har lyst til å lese. Barna må få gjøre selvstendige valg av hva de ønsker å lese. Vær raus og tolerant, og ikke fall for fristelsen til å overstyre barna i retning av dine egne preferanser. På biblioteket kan barna få gode lesetips basert på nivå, alder, interesser og smak. Noen barn vil gjerne gå rundt, titte i hyllene og bla seg fram til bøker de synes virker interessante, mens andre vil gjerne ha konkrete forslag.


Hva slags bøker liker barnet?

De fleste lesere liker ulike typer bøker, og det gjelder også barna. For å finne ut hva slags preferanser barnet har, kan det hjelpe å dele bøkene inn i noen kategorier. Fantasybøker preges typisk av magi, overnaturlige vesener og kampen mellom det gode og det onde. Spenningsbøkene beskriver dramatiske og mystiske hendelser fra vår verden. Humorbøkene underholder med elleville episoder og helsprø humor. Sportsbøkene forteller historier fra idrettens verden. Dramabøkene har vennskap, kjærlighet og livet som tema. Eventyrbøkene forteller fantastiske historier fra vår verden. Faktabøkene forteller sannheten om natur, historie, vitenskap og personer.

Prisvinnende barnebøker:

  • «Alice svømmer ikke» av Torun Lian
  • «Anton og andre uhell» av Gudrun Skretting
  • «Palle Puddel drar til New York» av Anna Fiske
  • «Tre biler og en død katt» av Gry Moursund

Vil du grave dypere?

Relaterte artikler i Foreldrepulsen:

Kilder:
NBI, FUG, Lesesenteret