Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Kom deg ut med geocaching

Det finnes geocacher over hele verden. Skjekk ditt nærmiljø.

Geocaching er en form for skattejakt hvor man benytter GPS-teknologi for å finne skattene. Det er en super måte å kombinere friluftsliv og teknologi, og passer for folk i alle aldre.

Hva er geocaching?

Geocaching er en slags orienteringslek hvor man bruker GPS i stedet for kart og kompass. Man leter etter «cacher» (uttales «kæsjer») eller små turbokser som er plassert ut over store deler av verden.


Det finnes over 2 millioner turbokser som gjerne består av bokser med en loggbok og små skatter i. Dette kan være klinkekuler, mynter, små figurer og andre barneleker. Skattene er bytteting, slik at hvis du tar noe skal du legge tilbake noe annet. Dere trenger en mobiltelefon med GPS og tilgang til internett.


Slik gjør du det

Før dere legger ut på tur, må dere finne koordinater til en skatt der dere vil gå. Informasjon om alle  geocachene finnes på geocaching.com. Når dere har søkt opp en skatt i det aktuelle området, legger dere inn koordinatene på GPS-en og sjekker området på et kart. Så er det bare å legge ut på tur! Når GPS-en viser at dere er fremme, starter siste etappe i skattejakten. Nå må dere lete etter turboksen som er gjemt på stedet.


Noen cacher henger i trær eller er skjult under steiner. Noen festes med magneter eller borrelås, kiles fast eller er plassert på en passende «hylle».


Jeg fant skatten!

Det finnes mange typer cacher. Felles for dem er at de er plassert på et sted av interesse, enten kulturhistorisk eller fordi det ligger vakkert eller utfordrende til. En turboks med bytteting er den mest tradisjonelle varianten innen geocaching.


Det finnes også virtuelle cacher. Når du har funnet en skatt, signerer du i loggboka og gjør evt. et bytte. Når du kommer hjem, registrerer du funnet ditt på Geocaching-nettsiden.

Hvordan finne en cache:

  • Søk fram en cache på nettsiden eller i en app.
  • Last koordinatene inn i GPS-en eller appen.
  • Gå ut og finn stedet.
  • Let fram cachen.
  • Logg funnet ditt på nettsiden og i loggboka.

Du kan også plassere ut Geocacher

Vil du vite mer?

Kilder: UT.no,

gcinfo.no, geocaching.com

Legge ut en geocache?