Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Tid for lusesjekk!

Kilder til denne artikkelen er  lusfri.no, NRK, Folkehelseinstituttet ,fhi.no

Alle kan få lus, det har ingen sammenheng med dårlig hygiene.

Hvordan oppdager du om barnet har fått lus, og hvordan blir dere kvitt det? Lusa er aktiv hele året, og det er lurt å sjekke barnet jevnlig. Husk å gi beskjed til skole og venner om dere oppdager lus, for å motvirke videre smitte.  Folkehelseinstituttet ber alle landets skoler og barnehager til å sjekke barna for hodelus nå. (helgen 29. og 30. august)

Hvordan merker man at man har lus?

Det mest kjente tegnet på hodelus er kløe i hodebunnen. Kløen oppstår når spyttet til lusa kommer inn i huden gjennom bittene. Det er imidlertid ikke alle med lus som opplever kløe. Det kan også ta noe tid før kløen oppstår. Et annet symptom på lus er sår og infeksjoner i hodebunnen som følge av opprevne lusebitt.


Lus og egg kan sees med det blotte øyet. Det er lurt å gre barnet jevnlig med lusekam for å gjøre det lettere å oppdage lusa. Lusa liker seg godt i nakken og bak ørene, men kan være andre steder på hodet også. De fleste har få lus (1-10), og det er derfor viktig å sjekke godt på hele hodet.

Hvordan smitter hodelus?

Lus smitter ved direkte kontakt, vanligvis ved at lusa kryper fra et hode til et annet. Det kan være ved lek, eller at du gir noen en klem. Spredning gjennom klær eller møbler er lite sannsynlig. Lus som fjernes fra håret, lever inntil 48 timer. Etter ca. 24 timer uten menneskeblod er den imidlertid for kraftløs til å etablere seg på et nytt hode, og den er dødsdømt. Hodelus overfører ikke sykdommer, men kan gi plagsom irritasjon og kløe.


Hvordan behandle hodelus?

Det finnes flere behandlingsmidler mot lus på apoteket. Kur skal startes så fort lusa blir oppdaget, men bare på den eller de som er smittet. Lusekuren skal gjentas to ganger med noen dagers mellomrom. Barnet kan gå på skolen etter første kur. Kammer, børster og hodeplagg bør fryses ved -20 grader i minst 4 timer eller vaskes ved 60 grader. Det er ikke nødvendig med ekstra rengjøring av sengetøy og møbler.

Lus i hus:

 

  • Sjekk alle i familien med lusekam.
  • Behandle alle smittede samtidig.
  • Følg lusekuren nøye.
  • Gjenta lusekuren etter anvisningen.
  • Sjekk med lusekam.

Kløen oppstår når spyttet til lusa kommer inn i huden gjennom bittene.

Visste du at:
Folkehelseinstituttet arrangerer lusesjekk uke to ganger hvert år. Uke 10 og uke 35.

Vil du vite mer?

Filmer

Hva er lus? Hvordan oppdager man lus? , Hvordan behandler man lus? Hvordan unngår  man lus? Fire danske filmer om lus fra Apotekerforeningen.

Kilder:

Lusfri, fhi.no, Apotekerforeningen dk.