Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. Перекладіть статтю іншою мовою.
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

De nasjonale kostholdsrådene

Sist oppdatert:

Kilder til denne artikkelen er Helsedirektoratet

Et variert kosthold er Helsedirektoratets første av 12 råd.

Om du søker etter gode kostholdsråd så er det kanskje lett å bli litt forvirret? Kanskje de nasjonale faglige rådene fra Helsedirektoratet kan hjelpe?   

Hva er nasjonale faglige råd?

Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler til befolkning. 

Helsedirektoratet har et lovfestet mandat til å utgi nasjonale faglige råd, både når det gjelder folkehelse, kommunale helse- og omsorgstjenester og spesialisthelsetjenesten.

 

De 12 kostholdsrådene

1. Variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

2. God balanse mellom hvor mye energi man får i seg gjennom mat og drikke, og hvor mye man forbruker gjennom aktivitet

3. Minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag

4. Grove kornprodukter hver dag

5. Fisk til middag to til tre ganger i uken

6. Velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrense mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.

7. Magre meieriprodukter som del av det daglige kostholdet.

8. Matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.

9. Velge matvarer med lite salt, og begrense bruken av salt i matlaging og på maten.

10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags

11. Velge vann som tørstedrikk.

12. Fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag

 

Studér rådene.

Hos Helsedirektoratet kan du få praktiske tips og bakgrunn for rådene. Praktisk – slik kan rådet følges. Begrunnelse – dette er rådet basert på.  Gå til Helsedirektoratet>>

 

Hvem passer kostrådene for?

Rådene passer for de fleste: voksne, barn, unge, gravide, ammende og eldre.

De som har økt risiko for sykdom, som de med overvekt eller høyt blodtrykk, kan også bruke kostrådene.

Mengdene angitt i kostrådene baserer seg på matinntaket til en voksen som er normalt fysisk aktiv.

Rådene må tilpasses dine behov for energi, og andre spesielle forhold.

 

Inntak av næringsstoffer

Helsedirektoratets næringsstoffanbefalinger er anbefalinger for kostholdets ernæringsmessige sammensetning ut fra behov for næringsstoffer. Her får du råd for inntak av  Energi, energiomsetning og energibalanse, karbohydrater, kostfiber og tilsatt sukker, fett, protein, vitaminer, mineraler, kosttilskudd, salt og 

Alkohol. Finn ut mer hos Helsedirektoratet>>

 

Film 

Kort oppsummert

Spis mer av dette:

-Grønnsaker

-Frukt

-Bær

-Fisk og fiskeprodukter

 

Spis mindre av dette:

-Rødt kjøtt og kjøttprodukter

-Salt og matvarer med mye salt

-Sukker, brus, saft og godteri

 

Velg disse matvarene:

-Grove kornprodukter i stedet for fine

-Olje og myk margarin i stedet for smør

-Magre meieriprodukter i stedet for fete

-Vann i stedet for saft og brus

 

Spis variert og vær fysisk aktiv

Last ned brosjyren fra Helsedirektoratet

Vil du vite mer?

Bakgrunn for rådene

- Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer (grunnlaget for rådene) (PDF)

 

Helsedirektoratet støtter seg også på kunnskapsoppsummeringer fra andre internasjonale ekspertgrupper som Verdens helseorganisasjon (WHO), Den europeiske helsemyndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og Verdens kreftforskningsfond (WCRF)

 

Kommentar eller tilbakemelding? Send en epost til redaksjonen>>