Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

De nasjonale kostholdsrådene

Kilder til denne artikkelen er Helsedirektoratet

Et variert kosthold er Helsedirektoratets første av 12 råd.

Om du søker etter gode kostholdsråd så er det kanskje lett å bli litt forvirret? Kanskje de nasjonale faglige rådene fra Helsedirektoratet kan hjelpe?   

Hva er nasjonale faglige råd?

Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler til befolkning. 

Helsedirektoratet har et lovfestet mandat til å utgi nasjonale faglige råd, både når det gjelder folkehelse, kommunale helse- og omsorgstjenester og spesialisthelsetjenesten.

 

De 12 kostholdsrådene

1. Variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

2. God balanse mellom hvor mye energi man får i seg gjennom mat og drikke, og hvor mye man forbruker gjennom aktivitet

3. Minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag

4. Grove kornprodukter hver dag

5. Fisk til middag to til tre ganger i uken

6. Velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrense mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.

7. Magre meieriprodukter som del av det daglige kostholdet.

8. Matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.

9. Velge matvarer med lite salt, og begrense bruken av salt i matlaging og på maten.

10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags

11. Velge vann som tørstedrikk.

12. Fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag

 

Studér rådene.

Hos Helsedirektoratet kan du få praktiske tips og bakgrunn for rådene. Gå til Helsedirektoratet>>

 

Inntak av næringsstoffer

Helsedirektoratets næringsstoffanbefalinger er anbefalinger for kostholdets ernæringsmessige sammensetning ut fra behov for næringsstoffer. Her får du råd for inntak av  Energi, energiomsetning og energibalanse, karbohydrater, kostfiber og tilsatt sukker, fett, protein, vitaminer, mineraler, kosttilskudd, salt og 

Alkohol. Finn ut mer hos Helsedirektoratet>>

 

Film 

Last ned brosjyren fra Helsedirektoratet

Verktøy

Vil du vite mer?

Bakgrunn for rådene

- Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer (grunnlaget for rådene) (PDF)

 

-Nordic Nutrition Recommendation

 

 

Helsedirektoratet støtter seg også på kunnskapsoppsummeringer fra andre internasjonale ekspertgrupper som Verdens helseorganisasjon (WHO), Den europeiske helsemyndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og Verdens kreftforskningsfond (WCRF)