Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Når maten blir en fiende

Kilder til denne artikkelen er ROS, helsenorge.no, ung.no

Måltidsituasjoner er ofte veldig vanskelig for en med spiseforstyrrelser.

Mange unge strever med å håndtere at kroppen forandrer seg i oppveksten. Som foreldre må vi være gode rollemodeller og oppmerksomme på endringer. Fokuset på mat og kropp kan utvikle seg til sykdom.

Hva kjennetegner et usunt forhold til mat og kropp?

Mange unge er opptatt av kropp og vekt. Det finnes sunne måter å gå ned i vekt på, men av og til kan dette fokuset tippe over i sykdom. Det finnes ulike former for spiseforstyrrelser, men noen kjennetegn går igjen: Å være overdrevent opptatt av sunn mat og trening, irritasjon ved måltider eller trekke seg unna, samt ha ustabilt humør og utvikle rigide daglige mønstre.

 

Fysiske symptomer som vekttap, konsentrasjonsvansker, søvnproblemer, svimmelhet, fryse mye, hodepine og magesmerter vil ofte vise seg. Det er viktig å huske på at spiseforstyrrelser ikke er noe som utelukkende rammer jenter. Mange unge gutter er misfornøyd med egen kropp, og kan være i risikosonen for å utvikle spiseforstyrrelser.

 

Foreldre som rollemodeller

Som foreldre er vi rollemodeller og forbilder i hva vi sier og hva vi gjør. Vi må passe oss for å knytte egenverdi til utseende, spesielt ved å kommentere egen og andres vekt. Ved å snakke nedsettende om egen kropp foran barna, formidler du uheldige signaler og forsterker samfunnets kroppsfokus. Gi heller uttrykk for en kritisk holdning til alt vektsnakket i media, og etterstreb å være et godt eksempel på en sunn og aktiv livsstil selv.

 

Når be om hjelp?

Mange foreldre kan være i tvil om barnet har store nok problemer for at de skal be om hjelp. Da er det viktig å være klar over at man kan ha en alvorlig spiseforstyrrelse uten å være kritisk undervektig. Det er aldri for tidlig å ta tak i problemer som begrenser barnet i hverdagen. Hvis mat, kropp og trening tar for stor plass, så er det alvorlig nok. Dessuten vil det å ta tak i spiseforstyrrelsen tidligst mulig gi best mulig prognose. Et godt tips kan være å skrive ned hvordan du opplever barnets problemer med mat og kropp før du tar kontakt med fastlegen, for å gi et best mulig bilde av situasjonen for legen.

Tegn:

 

  • Atferdsendring
  • Motvilje mot å spise sammen med andre
  • Plutselig interesse for dietter og trening
  • Viser skyldfølelse etter å ha spist
  • Hopper over måltider
  • Rask vektendring

Vil du vite mer?

Filmer

Psykologspesialist Kari Graver forteller om spiseforstyrrelser; hva det er, forekomst, faresignaler og behandlingsalternativer.

Lege Finn Skårderud: Hvordan forstå spiseforstyrrelser? Del 1/2

NRK1 - Helene sjekker inn. Avdeling for spiseforstyrrelser>>