13.06.2025
Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. Перекладіть статтю іншою мовою.
Traducir la página a otro idioma
11111011100 © Foreldrepulsen ® Grunnskole
-én viktig artikkel hver uke.
Kilder: Familievernet Bufetat, Raundalen, littsint.no
Det er ingen skam å be om hjelp om du trenger å få kontroll på sinnet ditt.
Å bli rasende på barnet sitt er noe de aller fleste opplever fra tid til annen. Men hvordan håndterer du sinnet overfor barnet? Det kan være skadelig om sinnet ditt oppleves uforståelig og uforutsigbart for barnet.
Hvor mye sinne tåler barnet ditt?
Alle barn blir utsatt for en utblåsning fra voksne i blant. Det er også helt rimelig at foreldre av og til blir sinte på barnet sitt, og viser det. Å vise et forutsigbart sinne som ledd i å markere trygge og klare grenser, er nødvendig og godt for barnet.
Men blir foreldrene sinte på en slik måte at barnet føler frykt, kan det være skadelig for barnet. Det er fryktfølelsen som er avgjørende for hva barnet tåler. Frykt hos barnet kan oppstå om foreldrene plutselig og uten forvarsel blir sinte eller om sinnet er voldsomt. Følelsen av mild frykt over tid kan også skape problemer hos barnet. Det vil si at sinnet barnet utsettes for ikke uttrykkes så kraftig, men at det varer over lengre tid.
Å få sinnet under kontroll
Sinne er en normal følelse vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hva som skaper sinne og om vi opplever å ha kontroll over det.
Det sinnet som er uforutsigbart og uforståelig for barnet, er det viktig å få kontroll på som forelder. Foreldre blir ofte overrasket selv over hvor kraftig og brått de reagerer med i noen situasjoner. Det eksplosive sinnet kommer gjerne når man føler seg trengt inn i et hjørne og er fastlåst og avmektig i situasjonen.
Sinnet blir en måte å bryte seg ut av ubehaget på. Ved å bli bevisst hvilke tanker og reaksjoner som oppstår inni en i slike sammenhenger, kan man starte med å prøve å ta kontroll over atferden sin. Og husk at de gangene man har mistet hodet og overreagert, er det viktig å rydde opp i situasjonen etterpå.
Når har jeg et sinneproblem?
Sinne er en normal følelse, og alle kan oppleve å bli sinte av og til. Men om du opplever at du ikke klarer å kontrollere temperamentet ditt, eller at ditt sinne skaper frykt og uforutsigbarhet for deg selv eller de rundt deg, bør du søke hjelp.
Noen kan bli så sinte at de blir voldelige. Det kan være fysisk vold, som å dytte, holde fast, slå eller sparke. Det kan også være psykisk vold, som trusler, nedsettende kommentarer eller kontrollering.
De aller fleste som bruker vold mot sine nærmeste ønsker ikke å gjøre det, og kjenner på skyld etter voldshandlingen.
Hvor finnes hjelp?
Hvis du trenger hjelp til å jobbe med hvordan sinnet ditt kommer til uttrykk overfor barna, kan du ta kontakt med ditt lokale familievernkontor. Familievernkontorer over hele landet har fått opplæring i «ABC i sinnemestring» for bedre å kunne møte foreldre som sliter med sinne overfor barna. Det finnes også et gratis nettkurs på littsint.no. Se her>>
Foreldrenes sinne kan være skadelig for barna når det er:
1. uforutsigbart
2. uforståelig
3. kraftig
4. uten forvarsel
5. langvarig
1. Ta ansvar
Når du kjenner at du har lyst å rope eller ta tak i barnet. Ta ansvar og forlat situasjonen.
2. Husk at det er normalt
Minn deg selv på at barnet gjør helt normale handlinger for alderen. Det handler ikke om at barnet er respektløst eller at du ikke strekker til.
3. Snakk med barnet
Når pulsen har senket seg, gå tilbake til barnet og snakk med det på den måten du ønsker barnet skal snakke til deg.
4. Du er rollemodell
Husk at du er først og fremst en rollemodell, som lærer barnet hvordan det er lov å snakke til hverandre i hjemmet
Vil du vite mer?
ABC i sinnemestring>> (Norsk Forening for Kognitiv Terapi)
Når du blir sint på barna>> (Bufdir)
-Sinnemestringskurs hos familievernet (bufdir)
Kommentar eller tilbakemelding? Send en epost til redaksjonen>>
Foreldrepulsen
-ett viktig tema hver uke
Utforsk mer - (sist publisert)
Få lisens på Foreldrepulsen
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en bedre brukeropplevelse.