06.12.2024
Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. Перекладіть статтю іншою мовою.
Traducir la página a otro idioma
11111011100 © Foreldrepulsen ® Grunnskole
-én viktig artikkel hver uke.
Kilder til denne artikkelen er Politiet, Medietilsynet, Udir, Datatilsynet
Digital dømmekraft handler om kunnskap og holdninger, ikke teknologi.
Digital dømmekraft handler om hvordan vi opptrer på internett. For å ferdes trygt og ansvarsfullt på internett, må barna lære noen kjøreregler. Mange barn lever store deler av det sosiale livet sitt på nett.
Digital dømmekraft – hva er det?
Digital dømmekraft handler om hvordan vi behandler hverandre på internett, hvordan vi vurderer og bruker informasjonen vi finner der, og hvordan vi kan ivareta personvernet vårt. For å være bevisste nettbrukere, bør barn gjennom hele grunnskoleløpet presenteres for grunnregler og problemstillinger tilpasset alder og behov. Det er ofte lurt å snakke om regler og forebygging i «fredstid». Bli enige om de viktigste kjørereglene før barna har opplevd noe uheldig, så er det lettere å fokusere på støtte og omsorg dersom en situasjon skulle oppstå. Understrek at konsekvensene av å gjøre noe dumt når «hele verden» kan se det, er vesentlig større enn ellers. Og viktigst av alt: lytt, og ta på alvor det de forteller deg.
Delbart?
Politiets kampanje «Delbart?» setter fokus på ulovlig bildedeling blant ungdom. Dessverre er det mange som tar og sprer seksualiserte bilder og videoer av seg selv og av andre. Mange kjenner ikke lovverket og vet ikke hvor grensene går. Nakenbilder og sexvideoer som deles på nett, er vanskelige å få fjernet. De fleste skjønner at det er dårlig gjort å videresende slike bilder, men det er faktisk også straffbart. Det er ikke lov å sende seksualiserte bilder til noen under 16 år, eller noen eldre som ikke har gitt samtykke til det. Det er i utgangspunktet straffbart å ta, ha eller dele nakenbilder eller film av noen som er under 18 år.
Digital mobbing
Den vanligste formen for digital mobbing er stygge kommentarer eller bilder som sendes på mobil eller via nett, av og til på en slik måte at andre kan se det. Publisering av bilder som oppleves ubehagelig for barnet eller utestengelse fra et digitalt fellesskap, kan også inngå i den digitale mobbingen. Mobbingen kan være anonym, slik at offeret ikke vet hvem mobberen er. Bilder, video og tekst kan bli spredt raskt og forsvinner ikke.
Snakk med barnet om:
Vil du vite mer?
Kommentar eller tilbakemelding? Send en epost til redaksjonen>>
Foreldrepulsen
-ett viktig tema hver uke
Utforsk mer - (sist publisert)
Få lisens på Foreldrepulsen
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en bedre brukeropplevelse.