F o r e l d r e p u l s e n ® – engasjerte foresatte gir bedre læring

Vurdering og eksamen


Eksamen er et sikkert vårtegn for tiendeklassinger. Da skal de vise sin kompetanse etter ti år i grunnskolen.


Det er to hovedformer for vurdering i grunnskolen. Underveisvurderingen skal være et redskap for videre læring, mens sluttvurderingen skal vise elevens nivå ved avslutningen av opplæringen i faget.

Sluttvurdering
Sluttvurderingen skal vise elevens faglige nivå ved avslutningen av opplæringen. Sluttvurdering har to former: standpunktkarakter og eksamenskarakter. Begge deler føres på vitnemålet. Grunnlaget for fastsettelse av standpunktkarakter er kompetansemålene i fagets læreplan. Opplæringen og utviklingen det siste halve året vil for de fleste elever være det som har størst betydning for standpunktvurderingen.

Skriftlig eksamen
På 10. trinn skal alle elever trekkes ut til en skriftlig og en muntlig eksamen. Norsk hovedmål og sidemål, engelsk og matematikk er alternativene ved skriftlig eksamen. Skriftlig eksamen er sentralt utarbeidet, slik at både dato og oppgavesett er likt for hele landet. Elevene får bestemte forberedelsesdager. Under gjennomføringen får elevene bruke alle hjelpemidler, med unntak av internett, kommunikasjonsverktøy og oversettelsesprogrammer. På del 1 av matematikkeksamen, er det bare passer, linjal og vinkelmåler som er tillatt.

Muntlig eksamen
Muntlig eksamen utarbeides av den enkelte kommune. Det betyr at datoer og oppgaver varierer med lokale forhold. Elevene skal få vite hvilket fag de er kommet opp i 48 timer før eksamen. Helgedager og helligdager teller ikke med. Selve eksamensgjennomføringen er inntil 30 minutter. Det er valgfritt for den enkelte kommune å organisere eksamen med eller uten forberedelsestid. Kommunen bestemmer også hvilke hjelpemidler som er tillatt.


Video: Eksamensnerver












Kilder:
Utdanningsdirektoratet, Kunnskapsdepartementet
Tilrettelagt av infoREGI as
Kommentarer trykk [her]


Datoer og gode råd:

Skriftlige eksamener i grunnskolen våren 2013:
21. mai: matematikk
23. mai: norsk hovedmål
24. mai: norsk sidemål
30. mai: engelsk

Gode råd før eksamen:

  • Se på gamle eksamensoppgaver og vurderinger

  • Gjenfortell lærestoffet til venner og familie

  • Vær uthvilt til eksamensdagen

  • Spis en god frokost og ha med nok sunn mat

  • Drikk nok vann

  • Møt opp i god tid