F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
mai 2014
Nettvett
Tenk deg om en ekstra gang før du trykker send eller publiser.

Digitale forbilder

Nettet skal være et hyggelig sted å være, og som ellers i samfunnet skal både barn og voksne oppføre seg ordentlig mot hverandre. Her må foreldre gå foran som gode eksempler. Vær bevisst på hvordan du opptrer på sosiale medier, og unngå å legge ut kommentarer som kan virke latterliggjørende eller krenkende. Husk på å sjekke om det er greit før du legger ut bilder av andre, også bilder av egne barn. Det som virker morsomt og hyggelig å dele av familielivet i dag, kan være flaut og ubehagelig for barnet om klassekameratene finner noen år senere.

Digitale spor

Dagens skolebarn legger igjen digitale spor gjennom hele oppveksten. Alt som publiseres om deg blir en del av din digitale identitet. Søkemotorer, nettsamfunn og andre nettsteder lagrer informasjon om deg og hva du gjør på nett. Her har du som forelder en viktig rolle i å hjelpe barna med å ta kontroll over hvordan de framstilles på internett. Minn dem på at de bør tenke seg om før de trykker send eller publiser. De har ingen kontroll over hva andre gjør med innholdet, og det kan være vanskelig å fjerne hvis de angrer. Tjenesten slettmeg.no kan bistå om dere kommer over uønsket informasjon om dere på internett.

Digital mobbing

Nye undersøkelser viser at forekomsten av digital mobbing ikke øker, selv om nettbruken øker. Likevel er mobbing på nett vondt og vanskelig for dem det rammer. Digital mobbing har ofte mange vitner, og det er viktig å bevisstgjøre barna på at de har et medansvar for mobbingen hvis de liker eller deler krenkende innhold. Lær barna å si fra dersom de ser ubehagelige meldinger, og ta gjerne kopi for å dokumentere innholdet. Utestengelse fra digitale fellesskap eller å bli ignorert i nettsamfunn og sosiale medier, kan også inngå i den digitale mobbingen. Snakk med barna om hvordan de har det på nett, hva de opplever, observerer og hvordan de oppfører seg mot andre.

Fra Medietilsynets rapport om barn og medier 2014:

  • 83 % av 9-16-åringer har smarttelefon.
  • 77 % bruker internett daglig.
  • 94 % spiller dataspill.
  • 13 % har opplevd mobbing/plaging på nett.

Video: Gutterom

Kilder: Medietilsynet
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2014 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.