Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Turmat

Fristende turmat kan være et godt virkemiddel for å få med barn på tur.

Mette barn er turglade barn! På tur får dere både fysisk aktivitet, familietid og naturopplevelser. Med sunn, fristende turmat, får kroppen påfyll av næringsstoffer og energi.

En god start

En vellykket tur med skolebarna starter med gode forberedelser. Snakk om turen dagen før eller ved frokostbordet, vær entusiastisk og ta gjerne barna med på planleggingen. I god tid før avgang sjekker dere at alt utstyr dere trenger er tatt fram, sekkene pakket og maten forberedt. Et lurt drikketips er å legge vannflasker i fryseren noen timer før turen, for å ha tilgang til kaldt vann hele veien. La vannet smelte litt før dere går ut hvis det er kaldt ute.


Forbered maten hjemme

God turmat gjør alle turer mer attraktive, og sørger for at energien holder gjennom hele turen. Ha piknik i parken, fyr opp bål i strandkanten eller på fjellet, eller tenn stormkjøkkenet i skogen. Sunn, spennende turmat behøver ikke være vanskelig eller tidkrevende. Det er lurt å forberede litt hjemme, slik at det blir enklere og raskere å gjøre maten spiseklar når dere er ute. Barna er gjerne sultne når de setter seg ned for en rast, og det kan være kjekt med mat som er klar til å spises med en gang. Pastasalat i en boks, fruktspyd, grove pizzasnurrer og fylte fullkornstortillaer, er eksempel på energirik, spiseklar mat. Har dere lyst på noe varmt, kan en deilig suppe på termos smake godt.


Putt det i folie!

Det meste kan pakkes inn i aluminiumsfolie og stekes på bål eller grill. Du kan for eksempel pakke inn smørbrød av grovt brød med ost, skinke og ananas, det blir deilige, myke ostesmørbrød. Bakt potet i folie, som bakes i stekeovnen hjemme før turen, kan varmes på stedet og fylles med en klatt smør, litt reven ost, skinkebiter, paprika og mais. Bålpakker med gulrotbiter, tomatskiver, torsk- eller seifilet, krydder og urter, er sunn snaddermat. Slike pakker av aluminiumsfolie kan fylles med det meste av grønnsaker, fisk og kjøtt.  

Tips til turmat:


  • Pastasalat
  • Fruktspyd
  • Kjøttbolle- eller pølsespyd med småtomater
  • Gulrot- og kålrabistaver
  • Suppe på termos eller kokt på stormkjøkken
  • Bålpakker

En vellykket tur med skolebarna starter med gode forberedelser.

Vil du vite mer?

Tekstkilder: Helsedirektoratet, Den norske turistforening, NRK