Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Tilbake til hverdagen - med korona

Kilder til denne artikkelen er familieverdan, udir, FHI og inforegi.

Fra skolestart skal skolene planlegge for en mer normal skolehverdag der man normalt følger gult nivå i trafikklysmodellen. (FHI/Udir)

Ut av feriemodus! For å få en god start på skoleåret, er det lurt å tjuvstarte litt med hverdagsrutinene. Bruk litt tid på å komme inn i rytmen før hverdagen braker løs. Nå gjelder ny overordnet del av læreplanverket for hele grunnopplæringen. Pandemien herjer fortsatt og smitteverndugnaden fortsetter. Kjenner du trafikklysmodellen? 


Nytt skoleår

Godt med hverdag

Selv om det er deilig med feriedager uten en stram timeplan, synes mange det er godt å komme tilbake igjen i hverdagsrutinene også. Barna gleder seg til å treffe igjen vennene på skolen, noen skal flytte over til et nytt miljø og et helt årskull med skoleelever står klare til å ta fatt på skolelivet for aller første gang. Som foreldre skal vi legge til rette for at overgangen fra ferie til hverdag blir så god som mulig for skolebarna. Ved hjelp av gode rutiner om morgenen og på ettermiddag og kveld, kan vi gjøre livet lettere både for barna og oss selv. 

 

Effektive morgener

Trøtte barn og voksne som vil ligge i senga «bare litt til», kan gjøre morgenene hektiske og stressende. Trikset er like enkelt som det er selvsagt: Stå opp litt tidligere. Ved å beregne god tid på morgenen, får dere tid til å sette dere ned med en næringsrik frokost som gir de beste forutsetninger for en dag med læring og aktivitet. For å gjøre morgenstellet mer effektivt, er nøkkelen å gjøre gode forberedelser kvelden før. La barna legge fram hvilke klær de skal ha på seg dagen etter, så skåner dere morgenen for leting og diskusjoner. Det kan også være lurt å gjøre klar matpakkene og sekken kvelden før.

Tips til hverdagen:

 

1. Stå opp tidlig nok.

2. Spis en sunn frokost.

3. Legg fram klær, pakk sekken og smør matpakke kvelden før.

4. Ha en hyggelig kveldsrutine.

5. Få nok søvn.

6. Følg smittevernreglene

Hva er nytt i år?

Fra august gjelder ny overordnet del av læreplanverket for hele grunnopplæringen. Den erstatter generell del. Utdanningsdirektoratet har en webside der de informerer om nyheter og endringer for dette skoleåret. Her finner du en oversikt over hva som er nytt til skolestart. Vi oppdaterer artikkelen ut august.

Vil du vite mer om rutiner?

Smittevern

Planlegging av skolestart ut fra koronasituasjonen

Fra høsten skal skolene planlegge for en mer normal skolehverdag der man normalt følger gult nivå i trafikklysmodellen (se under). Det betyr at hele skoleklasser kan være samlet og at alle elever skal få et fulltidstilbud på skolen med ordinære skoledager. Ved gult nivå vil det i utgangspunktet ikke være behov for å gjøre avvik fra opplæringsloven.  Din skole vil orientere om endringer og avvik. 

Trafikklysmodell for smittevern

Grønt nivå kjennetegnes ved at barnehage- og skolehverdagen kan organiseres som normalt. Det vil si vanlig organisering av avdelinger og klasser.

 

På gult nivå kan hele avdelinger og skoleklasser regnes som en kohort. Det betyr at hele skoleklasser og avdelinger kan være samlet. Barnehagene og skolene må fremdeles ha flere tiltak for å redusere kontakt og holde avstand mellom ansatte og elever. Ved gult nivå vil det i utgangspunktet ikke være behov for å gjøre avvik fra opplæringsloven.

 

På rødt nivå skal elevene og barna deles inn i mindre grupper og kohorter, og det kan være nødvendig å begrense oppmøte i barnehager, skoler og SFO. Barnehagene og skolene må vurdere ulike oppmøtetider for elevene og sørge for at elevene og ansatte holder avstand til hverandre.

Skolens kjøreregler for smittevern

Vil du vite mer om korona?