Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Svømmeferdigheter redder liv!

Voksne må ha et øye på barn som bader selv om de er svømmedyktige.

Sommeren er en flott tid å trene svømmeferdigheter. Gode ​​svømmeferdigheter danner grunnlaget for selvtillit, aktivitet og moro i vannet. Beskyttelse mot drukning ved å kunne svømme og ta et bad.

For å lære å svømme!

Mange har som målsetning å lære å svømme i løpet av sommeren. Å leke og bli trygg i vannet, tåle sprut og dykking, er første skritt for å lære å svømme. Barna skal kunne orientere seg under vann uten bruk av briller eller dykkemaske. Dernest er det øving på å flyte og gli framover på mage og rygg. Gradvis kan arm- og benbevegelser innføres for å få mer effektiv fremdrift. Crawl og rygg bør være de første svømmeteknikkene barna lærer. Vent med brystsvømming som er mer teknisk komplisert. Øv på å puste avslappet og rytmisk tilpasset svømmearten.

Svømme dyktigheten daler

Ny undersøkelse (2021) viser at barns svømmeferdigheter er på et bunnivå. Hele 41 prosent av de spurte 10-åringene sier de ikke kan svømme 200 meter. 28 prosent svarer «vet ikke» på spørsmålet. Det er det dårligste resultatet siden første undersøkelse ble gjort i 2003. Det er forskjellige definisjoner av hva det vil si å kunne svømme. Læreplanen definerer svømmeferdigheter, å kunne falle i vannet på dypt vann, svømme 100 meter på magen og dykke ned på vei ned og hente en gjenstand med hendene, stoppe og hvile på magen ved å svømme i 3 minutter og på baksiden, svøm deretter 100 meter på baksiden og velg å lande på. Dette er en kompetanse innen kroppsøving etter 4. trinn.


Drukning skjer ofte i lek, nær land!

Hvert år skjer det drukningsulykker som involverer barn. Som foreldre er det aller viktigste å være til stede, holde oppsyn og være oppmerksom. En som holder på å drukne lager ikke så mye lyd, og det kan være vanskelig å se at et barn har trøbbel før det brått begynner å synke. Drukningsulykker skjer ofte nær land i forbindelse med lek. Følg med på barn som bader, også om barna er svømmedyktige. Les artikkel: Drukning skjer ofte i lek, nær land!


-Journalen TV

Bli svømmedyktig:

 • Start med vanntilvenning

 • Øv på å ha ansiktet ned i vannet

 • Gjør flyteøvelser
 • Øv på å gli under vann
 • Begynn med beinspark
 • Start med crawl og ryggsvømming

Kan du disse badevettsreglene?

 1. Bad aldri alene.
 2. Ikke bad når du er sulten eller nettopp har spist.
 3. Ikke stup uten å sjekke dybden.
 4. Svøm langs land.
 5. Ikke dytt eller dukk noen i vannet.

Vil du vite mer?

Kilder:  
Udir, NRK