Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Nettvett

Tenk deg om en ekstra gang før du trykker send eller publiser.​​​​​​​

Barn kan oppleve både spennende og ubehagelige ting på nett. Stadig flere og stadig yngre barn er på nett. De må lære hvordan de skal ta vare på seg selv og andre på digitale møteplasser. Vær et forbilde, og vær trygg på nett.

Kjøreregler på nett

Lær barnet om brukernavn og passord, og om profilinnstillinger. Snakk om takt og tone på nett, om at man ikke skal legge ut bilder av andre uten å spørre, og at det er lurt å begrense informasjonen man legger ut om seg selv. Snakk om reklame og pengebruk, om svindel, og om at alle ikke er den de gir seg ut for å være. Unngå å være dømmende, men gi gjerne gode råd.


Vis barnet at det kan komme til deg med små og store problemer, også uten at du stenger for bruken av internett eller mobiltelefonen. Lær barnet om mobbing på nett, om rapportering og blokkering, og at det skal si fra med en gang det opplever noe ubehagelig. Og, ikke minst: Vær et godt forbilde også på nett!


Vær kritisk

Barn og unge bruker nettet som oppslagsverk. Internett er en fantastisk kilde til informasjon, men det er viktig å ha et kritisk blikk på hva som finnes der.


Snakk med barna om hvordan man kan finne ut hvem som står bak informasjonen, hvordan man kan kjenne igjen troverdige og egnede kilder. Det er også viktig å bevisstgjøre barna på at folk på nett ikke alltid er den de utgir seg for å være. Vær kritisk til kontakt med ukjente, og snakk med barnet om hvem det omgås på nett.


«Hvordan har du hatt det på nettet i dag»?

Mange barn tilbringer mye tid på nettet, og har opplevelser derfra som kan prege humøret. Spør derfor gjerne spesifikt hvordan barnet har det på nett. Hva gjør du? Hvem snakker du med? Husk å være åpen og interessert, ikke fordømmende.


Mange barn opplever uheldige ting på nettet. Av og til får det ubehagelige konsekvenser, og det kan være vanskelig for barnet å be om hjelp, spesielt hvis det har opptrådt uaktsomt. Da er det viktig at du møter barnet med åpenhet og hjelper barnet med å komme gjennom situasjonen, uten at du stenger for bruken av internett eller mobiltelefonen.


Det er lov å gjøre feil, og jo lenger barn venter med å be om hjelp fra en voksen, desto verre kan situasjonen og følgene bli.


Gode råd:


  • Vær et godt forbilde på nett.
  • Vær åpen og interessert i barnas nettliv.
  • Snakk om viktige kjøreregler på nett.  
  • Vær imøtekommende om noe uheldig skjer på nett.

Da er det viktig at du møter barnet med åpenhet.

Vil du vite mer?

Tekstkilder: Redd Barna, Medietilsynet, FUG, Staksrud