Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Hverdagsmatte

Gjør det til en hverdagslek å regne ut priser på handleturen.

Det er mange muligheter til å øve opp regneferdighetene i hverdagen. Benytt handleturen, matlagingen og bilturen til å snakke om og praktisere matematikk. Her får du noen gode tips.  

I hverdagen

Når barna deltar i matlaging og baking, kan de trene seg på å doble eller halvere oppskrifter og beregne mengde ut fra antall gjester. I butikken kan de få ansvaret for å regne ut totalprisen før dere kommer til kassa. Gjør gjerne overslag. Vei grønnsakene og finn prisen ut fra oppgitt kilopris. Er dere ute på salg, kan barna øve seg på prosentregning. Hvor stort er avslaget? Hva blir ny pris? Hva var gammel pris? Om dere kjører bil, reiser kollektivt, sykler eller spaserer i hverdagen, kan tiden benyttes til litt arbeid med statistikk. Sjekk hvor lang tid dere bruker på den faste ruta, noter det ned i et skjema når dere kommer hjem og lag diagrammer. Finn gjennomsnittstida, lag frekvenstabeller og del opp i intervaller.

 

Å snakke matematikk

Å snakke om matematikk kan hjelpe barna til å få bedre forståelse i faget. Hjemme kan foreldre hjelpe barna ved å stille spørsmål og snakke sammen om matematiske utfordringer som dukker opp i hverdagen. Still barna spørsmål og tenk høyt sammen med dem før de går løs på en oppgave. Oppfordre barnet til å beskrive hvilke metoder det har brukt og om det ser andre måter å løse oppgaven på. Spør barna om de kan forklare hvorfor de har valgt den framgangsmåten når de har løst en oppgave. Be dem om å forklare hva som er annerledes med denne strategien sammenlignet med andre måter å løse oppgaven på.

 

Gangetrening

Den lille gangetabellen er et av de områdene i matematikken som bare må pugges. Det finnes mange måter å øve multiplikasjon på. Brettspill, terningspill og kortspill kan gi gode muligheter til gangetrening. Yatzy egner seg utmerket. For å øke forståelsen for hva multiplikasjon er og når vi bruker det, kan dere samtale om praktiske multiplikasjonsoppgaver. Regn for eksempel ut hvor mange brødskiver dere trenger til sammen hvis alle i familien spiser to hver.

 

Hoderegning i hverdagen:

 

  • Spille spill, kort eller terning
  • Legge sammen priser og gjøre overslag
  • Lage mattegåter
  • Doble eller halvere oppskrifter
  • Øve gangestykker

Vil du vite mer?

Kilde:
Matematikk-senteret