Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

God natt, Snapchat!

Både innholdet på mobilen og det blå lyset fra skjermen kan gjøre det vanskeligere å sovne.

Barn og ungdom som bruker mobil og pc på senga får generelt dårligere søvn enn de har behov for. Mobilbruken kan  motvirke innsovning og få store konsekvenser for hverdagen og helsen til barnet.

Mobilbruk på senga

Barn som bruker mobile enheter før de skal legge seg har to til tre ganger større risiko for å bli trøtte eller utmattet på skolen. Det tar lengre tid å sovne og søvnkvaliteten blir dårligere. I sin tur fører det til at barna blir trøtte på dagtid. En mulig forklaring er at skjermbruk fortrenger tida til søvn. Barna blir rett og slett liggende våkne for å følge med på det som skjer på skjermen.

Spesielt forskyver bruk av sosiale medier innsovningen, fordi barna kan bli oppspilt av det som skjer der, de er redd for å gå glipp av noe og de styrer ikke selv når de blir kontaktet.


Hvorfor er søvnen så viktig?

Immunforsvaret styrkes når vi sover. Vekst- og metthetshormoner stimuleres, og hjernen bearbeider inntrykk den har blitt presentert for i løpet av dagen. Innlæringen fortsetter faktisk mens vi sover!


Både fysiske ferdigheter og kreativ løsningstenkning forbedres ved lang, sammenhengende søvn. Evnen til oppmerksomhet og konsentrasjon er viktig for arbeidsprestasjonen på skolen. Denne evnen er veldig sårbar for lite søvn. For barn som er i faresonen for lære- og konsentrasjonsproblemer kan søvnmangel forverre situasjonen. Atferdsutfordringer kan reduseres ved tilstrekkelig søvn. Noen barn får fysiske plager, som hodepine, ved for lite søvn.


Hva kan hjelpe?

Et godt råd er å holde den siste timen før leggetid fri for skjermbruk. Skjermene stråler ut et blått lys som gjør det vanskeligere å sovne om kvelden. Dette lyset forstyrrer kroppens produksjon av natthormonet melatonin som er viktig for innsovningen.


Det kan være en god idé å ikke ha mobilen siden av senga når barna skal sove. Spesielt for de yngste barna kan soverommet være mobil og pc-fritt ved leggetid.  


Gode råd:

  1. Hold soverommet skjermfritt ved leggetid.
  2. Unngå skjermbruk den siste timen.
  3. Vær et godt eksempel med egen mobilbruk.
  4. Snakk med andre
  5. Bli enige om regler

Mobiltelefonen er kanskje søvnens største fiende.

Vil du vite mer?

Tekstkilder: Aftenposten, forskning.no, Helsedirektoratet, Maiken Houlborg​​​​​​​