Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 


11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Grunnskole 
-én viktig artikkel hver uke.

Dugnaden fortsetter - Spittestopp!

Kilder til denne artikkelen er Folkehelseinstituttet og helsenorge.no

For å begrense spredningen av koronaviruset, må samfunnet ha gode systemer for å finne de som er smittet, isolere de syke og sette nærkontaktene i karantene.

Myndigheten opfordrer alle til å laste ned smittestopp-appen. Appen skal være det neste våpenet i kampen mot pandemien. Appen skal gi Folkehelseinstituttet anonyme data om hvordan grupper beveger seg i samfunnet, og på sikt skal brukerne få et varsel om de har vært i nærkontakt med koronasmittede. Les mer om appen her.

Effektivitet og sikkerhet

I dag foregår sporingsarbeidet i kommunene manuelt, det tar mye tid og er basert på folks hukommelse. Utbruddet av koronavirussykdom er nå i en fase hvor vi ikke klarer å identifisere smittekilden og smittekjeden for alle som blir syke. I tillegg til at manuell smittesporing tar lang tid og krever store ressurser, kan den også være er unøyaktig avhengig av pasientens hukommelse og samarbeidsvilje samt mengden kontakter. For å begrense spredningen av koronaviruset, må samfunnet ha gode systemer for å finne de som er smittet, isolere de syke og sette nærkontaktene i karantene. Derfor er det viktig at de som har vært i nærkontakt med en smittet får rask beskjed, slik at de kan gå i karantene.

 

Slik virker appen.

Når du har installere appen på sin telefon og blir syk, og får konstatert av lege at dette er koronavirussykdom, kan appen identifisere andre appbrukere som han har vært i nærkontakt med før deg ble syk.

 

Dette skjer ved at telefonens funksjon for stedstjenester og Bluetooth registrerer andre telefoner i nærheten som også bruker Smittestopp-appen. Alle som ut fra dette defineres som nærkontakter med deg de siste dagene, får et SMS-varsel med råd om hvordan de skal forholde seg. De vil ikke få vite at det er du som er blitt smittet. 

 

Da du testet positivt, starter også den manuelle smittesporingen. Helsetjenesten i din hjemkommune vil forsøke å kartlegge hvem han har hatt kontakt med de siste ukene før han han ble syk, og intervjuer deg om dette. Du gjør sitt beste for å huske, men dessverre er du ikke sikker på om du husker alle. Det er derfor ikke sikkert at alle nærkontaktene hans blir registrert i samtalene. Hvis både du og nærkontaktene dine bruker Smittestopp-appen, vil derimot nærkontaktene få SMS-varsel.

 

Anonyme data til forskning

Gjennom Smittestopp-appen får Folkehelseinstituttet (FHI) anonyme data om bevegelsesmønsteret i samfunnet. Dataene du deler anonymiseres og brukes til innsikt i effekten av endringene i tiltakene for å bekjempe viruset. Slik blir det mulig å følge enda bedre med på om tiltakene mot koronaviruset virker, og om de smittede får flere nærkontakter etter hvert som samfunnet letter på tiltak og restriksjoner.

 

Er den trygg? (personvern)

Dataene om hvor du har oppholdt deg registreres med stedstjenester og Bluetooth av Smittestopp-appen. Disse dataene slettes etter 30 dager. Mens Smittestopp-appen er i bruk, er hele tiden data fra de siste 30 dagene registrert, mens eldre data slettes. Du kan når som helst slette dine personopplysninger ved å bruke slettefunksjonaliteten i appen, du kan også slette selve appen. Og du kan selv velge om du vil skru av og på loggefunksjoner. Data slettes dersom appen ikke rapporterer inn data innen 7 dager.

 

Dine data er ikke tilgjengelig for andre enn autorisert personell, og kun dersom du blir registrert som nærkontakt til en som er smittet med koronaviruset. Hvis du smittes med koronaviruset, vil ikke dine nærkontakter få vite at det er du som er smittet, men det kan heller ikke utelukkes at de vil forstå at du er smittet. De får bare vite hvilken dag nærkontakten fant sted.

Du har rett til innsyn i hvilke data Folkehelseinstituttet lagrer om deg. Her kan du sjekke>>

 

 

Last ned appen

Statsminister Erna Solberg: 

– Personlig mener jeg at hvis vi skal få hverdagen og friheten tilbake, må flest mulig laste ned appen.