F o r e l d r e p u l s e n ® Grunnskole – engasjerte foresatte gir bedre læring
oktober 2014
På kant med læreren
Det er tøft å holde hodet kaldt i en konflikt om det kjæreste man har.

En god relasjon

Den viktigste innsatsen man kan gjøre for å komme godt gjennom en konflikt, må gjøres i forkant. Er det etablert en god relasjon og et tillitsforhold mellom læreren og foreldrene, er det lettere å håndtere en konflikt på en god måte. En respektfull og gjensidig dialog er viktig for å bygge opp denne tilliten. En god relasjon vil dessuten redusere risikoen for at det i det hele tatt oppstår vanskelige konflikter og kommunikasjonsproblemer.

Kranglete eller engasjerte foreldre?

Av og til oppstår en konflikt mellom foreldrene og skolen som følge av at foreldrene er svært engasjert i læringen og utviklingen til barnet. Foreldrene er naturlig nok opptatt av hvordan barnet har det, og et sterkt engasjement kan bringe fram uenigheter om hvordan situasjoner skal løses. Er man bekymret for barnet, er det lett å bli emosjonell og sårbar i møtet med skolen. Dette kan være vanskelig å håndtere for begge parter. Da er det lurt å forsøke å unngå å havne i skyttergraver.

Konfliktløsning

Det er ofte nødvendig at foreldre og lærer møtes for å finne en vei ut av konflikten. Da er det først og fremst viktig å finne ut av nøyaktig hva problemet består i. Ved å analysere hva som har skjedd, kan det bli lettere å se hva som kan gjøres for å løse problemet. Det er også lurt å ta seg tid til å diskutere hvorfor man ser disse tingene så forskjellig, eller sitter med ulik oppfatning av hvordan barnet har det og hvilke tiltak som trengs. For å komme fram til en løsning, er første skritt å anerkjenne at man er uenige. Forsøk å fokusere på framtiden, og vær løsningsorientert. Det er verdt å huske på at både foreldre og lærere er opptatt av elevens beste, og at et godt samarbeid vil først og fremst komme barnet til gode.

Tre viktige punkter i en hjem-skole-konflikt:

    1. Ha barnets beste i sentrum.
    2. Fokuser framover og vær løsningsorientert.
    3. Gå ikke i forsvar og unngå anklager.

Video: Når tilliten blir borte

Kilder: Utdanningsforbundet, Utdanningsdirektoratet, FUG
Foreldrepulsen er en lisensiert abonnementstjeneste. ©2014 infoREGI. infoREGI arbeider etter Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. infoREGI har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.