Det florerer av kostholdsråd i alle kanaler. Som forelder vil man det beste for barnet sitt, og i blant kan det være vanskelig å vite hvilke råd man skal følge. Her finner du kvalitetssikrede anbefalinger om kosthold fra norske helsemyndigheter.
Generelle råd
Barns kosthold bør settes sammen av grove kornprodukter, grønnsaker og frukt, magre meieriprodukter, fisk, fugl, kjøtt, bønner, linser og litt nøtter. Barna bør spise fem frukt eller grønnsaker om dagen. Vann skal være tørstedrikken både hjemme og på skolen. Drikke til brød- og kornmåltidene bør være melk eller juice.
Skolemåltidet
Barna spiser minst ett måltid hver dag på skolen. Mange av de yngste skolebarna får også mat på SFO. Skolemåltidet bør være godt tilrettelagt ved at det avsettes minst 20 minutters matpause. Matpausen bør ha fullt voksentilsyn og tilby et trivelig spisemiljø. Måltidet bør bestå av grov brødmat med sunt pålegg, frukt og grønnsaker. Gode alternativ til brødskivene er en salat eller middagsrester. Vann eller lettmelk bør være drikke. Tilbud om skolemelk og skolefrukt er anbefalt og subsidiert av myndighetene.
Mer grønnsaker!
Mange foreldre fortviler over at barna spiser lite grønnsaker. Som hovedregel bør det tilbys grønnsaker til hvert måltid. Sukkererter, agurkstaver, småtomater, blomkålbuketter og gulrotstaver er lette å spise, og faller i smak hos mange barn. Slikt er også fint å ha klart på et fat som kan settes frem når middagen forberedes. Da er mange barn sultne, og de kan få en sunn «forrett» mens de venter. En skål med kaldt vann med kålrot- og gulrotstaver i, er lurt å ha stående i kjøleskapet. Det er lett å forsyne seg fra, og det smaker friskt og godt mellom måltidene.